Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Höjdpunkter

I Hässleholm finns många trevliga besöksmål och aktiviteter som du inte får missa under ditt besök. För dig som bor i området finns det kanske utflyktsmål som du ännu inte varit på? Här finns något att göra och se för de flesta åldrar och intressen. Vi ger dig tips på några av områdets pärlor och smultronställen.

Kvällssolen lyser på slottsträdgården med orange ringblommor med Hovdala slott i bakgrunden.

Hovdala slott sett från slottsträdgården. Foto: Sven Persson/swelo.se

Hovdala slott - ett nationellt kulturarv

Hovdala slott är med sin 500-åriga historia traktens stolthet och ett populärt besöksmål. Slottet beboddes under flera århundraden av släkten Ehrenborg, men är idag ett nationellt kulturarv öppet för besökare. Här finner du en storslagen enkelhet, tystnad och ett stillsamt lugn. Sommartid rekommenderas en guidad tur i den Ehrenborgska våningen.


Sommarprogrammet innehåller trädgårdsaktiviteter, utställningar, spännande berättarkvällar, barnaktiviteter och mycket annat. En rad välbesökta evenemang arrangeras varje år såsom Medeltidsdagarna med Rikstornerspelen, Glöttadán och Skördefesten.


Trädgård och park är öppna året runt. Butik, restaurang och café har öppet under säsong.

Ett gäng vandrare på väg ner över ängarna mot Hovdala slott.

Vandring på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Jens Christian

Upptäck våra magiska strövområden

I Hässleholm finns flera natursköna och lättillgängliga strövområden med fina vandringsleder och promenadstigar. I denna gränsbygd har det under årtusenden med inlandsis och mäktiga jordskalv skapats naturliga förutsättningar för den varierade nordskånska naturen. Alltifrån insjölandskap och vidsträckta hedlandskap med panoramautsikter till bokskogsklädda raviner och dalgångar med slingrande vattendrag. Ett mosaiklandskap som du nästan inte hittar någon annanstans i Sverige.


Res hållbart till Hovdala Vandringscentrum

Ta tåget till Hässleholm och börja din vandring direkt från stationen/Resecentrum. På båda sidor av järnvägsspåren och busstationen mitt i centrum finns ledmarkeringar och efter endast ett par kilometers vandring är du ute i skön natur.


Unik flora och fauna

Skogarna runt Hässleholm bjuder på ett rikt djur- och fågelliv samt många sällsynta växter. Trakten är till exempel ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden och i Åraslöv naturreservat växer ett stort antal orkidéarter. Vill du veta mer om fladdermöss kan du sommartid hänga med på fladdermussafari, en verkligt annorlunda och kul upplevelse i skymning och mörker.


Tre vandrare utanför vindskyddet Birk på lägerplatsen på Hovdala Vandringscentrum.

Övernatta på lägerplatsen "Mellan skymning och gryning". Foto: Johan Funke

Övernatta i finaste vindskydden

Att övernatta i naturen är en del av själva vandringsupplevelsen. Testa nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" på Hovdala Vandringscentrum. Du hittar den strax intill Hovdala Trädhus med hänförande utsikt över Finjasjön och delar av naturområdet.


Här bor man i unika och arkitektritade vindskydd - Birk, Birka och Ronja - som bland annat fått sina namn av fornnordiskans "björk" eftersom de är byggda av björkpanel och ligger inbäddade i en björkdunge. Här erbjuds du en stunds avkoppling i tystnad och stillhet.


Boka vindskydden Birk/Birka/Ronja


Upplyst spång in mot Hovdala Trädhus

Trädhuset Foto: Sven Persson/Swelo.se

Trädhuset

I backarna ovanför Finjasjön söder om Hässleholm, ligger ett arkitektritat trädhus som är Nordens största trädhus för året runt verksamhet. Från den här platsen ges en bedårande utsikt över Guldkusten, Finjasjön och Hovdala naturområde. Den storslagna byggnaden ligger ca 2,5 km från Hovdala slott och ett stenkast från de arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja. Vill du vandra dit från slottet kan du följa ledmarkeringarna för Hovdalaleden/I Jakten på Gullspira väst (orange resp vita ledmarkeringar).

Aktören Treehouse Hovdala bedriver restaurang-och konferensverksamhet i Trädhuset. Fredagar-söndagar kan du förboka en avsmakningsmeny med mat lagad från grunden, där fokus är lokala och ekologiska råvaror i säsong. Här erbjuds även kreativa möten i en magisk miljö.


Observera att utsikten från trädhuset endast är tillgänglig om du har bokat bord i restaurangen men det går bra att njuta av utsikten från markplan och området runt huset. Här hittar du även The Ground som erbjuder streetfoodfeeling i skogen.

 

Med stearinljusen utplacerade i underjordens gångar i grottan sprider sig ett varmt ljus.

Tykarpsgrottan i Ignaberga, Vinslöv. Foto: Hanna Nathell

Tykarpsgrottan

Gå under jord och upptäck Tykarpsgrottans magiska värld! Med sina vackra pelarsalar och långa labyrinter är gruvan som hämtad ur sagorna. Gruvan har i modern tid varit inspelningsplats för flertalet filmer, bland annat Ronja Rövardotter och Kullamannen. Gruvan finns i Ignaberga, Vinslöv cirka 7 kilometer från Hässleholm.


Följ med på en guidad visning, 12 meter under jord - spännande för både stora och små. Boka en temavisning om de övervintrande fladdermössen eller en fossiljakt med underjordiska utgrävningar. I caféet finns godsaker och i presentbutiken hittar du spännande saker med anknytning till kalk, fossiler och fladdermöss.


I december varje år arrangeras en populär julmarknad där du kan fylla på julens skafferi och inhandla personliga julklappar. I gruvan kan barnen krypa in i Tomtegången och lämna sin önskelista. Har du tur får du även träffa trollet Tufsa som styr och ställer i gruvan.


Tykarpsgrottan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Två personer är på väg nerför en zipline i härlig ljusgrön vårskog.

Åk zipline i äventyrsparken MultiLevel. Foto: Birgitta Engberg

MultiLeveL Ziplines & Klätterpark

I MultiLeveL Ziplines & Klätterpark i Sandåkra, cirka 1 mil söder om Hässleholm, finns flera långa och snabba Ziplines, varierande klätterträd och höghöjdsbanor i unik natur utomhus. Med hastigheter uppåt
50-60 kilometer per timme susar man genom skogar, över bäckar och betesmarker i en fantastisk natur. Allt under guidning av våra kunniga instruktörer.


Här kan hela gänget uppleva spänning, rörlighet, träning och flytta sina egna och gruppens gränser samtidigt som man har superskoj. Här kan man oavsett eventuell funktionsvariation uppleva gemenskap och till och med åka Zipline med sin rullstol! Inga åldersgränser. Enbart viktgränser mellan 20-120 kilo.


MultiLevel Äventyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från modellbygget som föreställer Järnvägsgatan i Hässleholm med husfasaderna längs vägen och ett tåg.

Modelljärnvägen i Hässleholm. Foto: Hässleholms Modelljärnvägsförening

Hässleholms Modelljärnväg

En av Sveriges största modelljärnvägar finns i Hässleholm och visar hur staden med kringliggande stationer såg ut under 1960-talet. Modellen är byggd i skala 1:87 med ett trettiotal tåg och med tvåräls digitaldrift. Totalt har cirka1500 meter räls och över 350 växlar använts. Husmodeller och miljöer är byggda efter originalritningar och gamla foton. Ett par gånger varje månad kan du som besökare komma på visning. En höjdpunkt för alla modelljärnvägsbyggare är tågmarknaden som arrangeras under en helg i oktober varje år.


Modelljärnvägen i Hässleholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tre gosiga och fluggiga alpackas (en brun och två vita) står och kikar på ängen.

Alpackor på gården i Hultet, Västra Torup. Foto: Alpacka & Älg Ekofarm

Alpacka Ekofarm Hultet

På gården Alpacka Ekfarm i Västra Torup, väster om Hässleholm, inbjuds hela familjen till djur- och naturupplevelser. Under en gårdsvisning får du lära dig mer om alla djuren på gården, känna på deras päls och kela med djuren.


Du kan också boka en alpackatrekking för en annorlunda promenad i göingeskogarna. Låt dig förtrollas av alpackans lugn och fly från vardagens alla måsten. Barn som vanligtvis inte gillar att promenera tycks glömma tiden när de vandrar med en alpacka. I gårdsbutiken finns produkter av alpackaull, älgsouvenirer, glass och mycket mer.


Alpacka Ekofarm Hultet Länk till annan webbplats.

Två riddare till häst på torneringen på Hovdala slott.

Rikstornerspelen under Medeltidsdagarna på Hovdala slott. Foto: Elaine Karlsson

Tips från andra besökare

På Tripadvisor kan du få tips från andra besökare på vad du kan se och göra under ditt besök i Hässleholm.


Tripadvisor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Populära återkommade evenemang

I Hässleholm arrangeras årligen flera attraktiva och unika evenemang som lockar besökare från hela landet. Gör ett besök du också!


Populära, större evenemang i Hässleholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Längs hamnen i Åhus ligger många segelbåtar ankrade.

Åhus Hamnpromenad. Foto: Sven Persson/swelo.se

Unika nordöstra Skåne

Nordöstra Skåne är en alldeles egen unik del av Sverige. Det är ett gränsland där känslan av äkta vildmark möter stad. Här kryddas friluftslivet av kultur och historian lever i nuet. Det varierade natur- och kulturlandskapet är alltid nära och den vilda naturen bjuder på tystnad, ro och avkoppling. Här finner du alltifrån böljande slättlandskap och milslånga vita sandstränder till djupa mossbeklädda skogar med inbjudande badsjöar. 


Friluftsliv och naturaktiviteter lockar året om och ger dig möjligheter till en mängd upplevelser. Förutom ett flertal intressanta och fina strövområden för vandring kan du cykla längs Sydostleden, leva Robinsonliv och paddla och fiska i åar och sjöar, bli fossiljägare för en dag, klättra bouldering i ett fantastiskt stenlandskap på Kjugekull och mycket mer.


Slott och skansar vittnar om den dramatiska historien i området, då Snapphanarna under 1600-talet kämpade i Göingebygden under den danske kungen. Här finns ett kulturellt utbud med bl a konst av internationellt erkända konstnärer och en mängd roliga aktiviteter för hela familjen.


Få tips på besöksmål i utflyktskartan.
Beställ utflyktskartan till din brevlåda eller ladda ner den digitalt


Kommunerna i nordöstra Skåne välkomnar dig till många unika upplevelser!


/Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge


Det vita Wanås slott ligger i en konstpark precis intill en liten damm.

Wanås slott. Foto: Anders Norrsell

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun