Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Höjdpunkter

I Hässleholm finns många trevliga besöksmål och aktiviteter som du inte får missa under ditt besök. Här finns något att göra och se för de flesta smaker och intressen. Här ger vi dig tips på några av områdets pärlor och smultronställen.

Hovdala slott. Foto: Sven Persson/swelo.se

Hovdala slott - ett nationellt kulturarv

Hovdala slottöppnas i nytt fönster är med sin 500-åriga historia traktens stolthet och ett populärt besöksmål. Slottet beboddes under flera århundraden av släkten Ehrenborg. Idag är slottet ett nationellt kulturarv och bjuder in sina besökare till storslagen enkelhet, tystnad och ett stillsamt lugn. Sommartid rekommenderas en guidad tur i den Ehrenborgska våningen.

 

Sommarprogrammet innehåller trädgårdsaktiviteter, sevärda utställningar, spännande berättarkvällar, familjeverkstäder och mycket annat. En rad välbesökta evenemang arrangeras varje år såsom Medeltidsdagarna med Rikstornerspelen, Glöttadán och Skördefesten.

 

Trädgård och park är öppna året runt. Butik, restaurang och cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har öppet under säsong.

 

Vandring på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Jens Christian

Strövområden med spännande natur

I Hässleholm finns flera natursköna och lättillgängliga strövområden med utsökta vandringsleder och promenadstigar. I denna gränsbygd har det under årtusenden med inlandsis och mäktiga jordskalv skapats naturliga förutsättningar för den otroligt varierande och spännande nordskånska naturen. Här finns alltifrån höjder med vackra panoramautsikter, bokskogsklädda raviner och dalgångar med slingrande vattendrag eller stilla vatten, till vidsträckta hagmarker.

 

Skogarna runt Hässleholm bjuder på ett rikt djur- och fågelliv samt många sällsynta växter. Trakten är t ex ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden och i ett av naturreservaten växer ett stort antal orkidéarter. Vill du veta mer om fladdermöss kan du sommartid hänga med på fladdermussafarilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en annorlunda naturupplevelse i skymning och mörker.

 

Upptäck magiska upplevelserum på Hovdala Vandringscentrumöppnas i nytt fönster, trolsk skog och kuperat landskap i Vedemalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, naturreservatet i Ubbaltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är rikt på mossor och lavar, Vieåledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid Skeingeborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och våtmarksområdet Hörlinge ängarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Lursjöledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster invid Skånes renaste badsjö, kulturstigar i Möllerödssjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller orkidéerika marker kring Åraslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Dessutom går två av Skåneledenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster delleder genom Hässleholms kommun - Kust till kust respektive Nord till syd.


Du kan med fördel påbörja din vandring längs Hovdalaleden/Skåneleden direkt invid Resecentrum i centrala Hässleholm. Markerade leder finns från båda sidor av stationen. Till övriga strövområden i kommunen finns det kommunikationer vidare från Hässleholm C med buss eller tåg.

 

Hovdala Trädhus. Foto: Lars-Erik Williams

Hovdala Trädhus

Njut av en härlig panoramautsikt från trädkronorna ut över Finjasjön och Hovdala Vandringscentrum. Trädhuset på Hovdalaöppnas i nytt fönster är Nordens största trädhus för året-om-bruk och ligger i en bokbacke, endast 2 km från Hovdala slott. Sommartid är trädhuset café och under lågsäsong är det en exklusiv och annorlunda plats för konferenser och möten.

 

Under april-oktober kan du om söndagarna njuta av din medhavda picknick här, då Trädhusets vänner håller huset öppet, ofta i kombination med någon utställning eller annan aktivitet.  

 

Tykarpsgrottan i Ignaberga, Vinslöv. Foto: Hanna Nathell

Tykarpsgrottan

Gå under jord och upptäck Tykarpsgrottanslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster magiska värld! Med sina vackra pelarsalar och långa labyrinter är gruvan som hämtad ur sagorna. Gruvan har i modern tid varit inspelningsplats för flertalet filmer, bland annat Ronja Rövardotter och Kullamannen. Gruvan finns i Ignaberga, Vinslöv ca 7 km från Hässleholm.

 

Följ med på en guidad visning, 12 meter under jord - spännande för både stora och små. Boka en temavisning om de övervintrande fladdermössen eller en fossiljakt med underjordiska utgrävningar. I caféet finns goda kakor, glass och matiga smörgåsar. Besök också presentbutiken med lokala produkter och artiklar som har anknytning till kalk, fossiler och fladdermöss.

 

I december varje år arrangeras en populär julmarknad där du kan fylla på julens skafferi och inhandla personliga julklappar. I gruvan kan barnen krypa in i Tomtegången och lämna sin önskelista. Har du tur får du även träffa trollet Tufsa som styr och ställer i gruvan. Ovan jord finns trevliga aktiviteter såsom ponnyridning, tivoli mm.

 

Multilevel Zipline i Sandåkra. Foto: Birgitta Rube

Multilevel Zipline

Europas första handikappanpassade zipline-banalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger i Sandåkra, ca 1 mil söder om Hässleholm. Här kan alla människor, oavsett eventuell funktionsnedsättning, ta del av både linbana, klätterträd och höghöjdsbana. Med 26 meters fallhöjd kan du komma upp i en hastighet av 50-60 km/tim. En rolig aktivitet där hela gänget kan uppleva rörlighet, träning, spänning och äventyr.

 

Modelljärnvägen i Hässleholm. Foto: Hässleholms Modelljärnvägsförening

Hässleholms Modelljärnväg

En av Sveriges största modelljärnvägar länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterfinns i Hässleholm och visar hur staden med kringliggande stationer såg ut under 1960-talet. Modellen är byggd i skala 1:87 med ett trettiotal tåg och med tvåräls digitaldrift. Totalt har ca 1500 m räls och över 350 växlar använts. Husmodeller och miljöer är byggda efter originalritningar och gamla foton. Ett par gånger varje månad kan du som besökare komma på visning. En höjdpunkt för alla modelljärnvägsbyggare är tågmarknaden som arrangeras under en helg i oktober varje år.

 

Alpackor på gården i Hultet, Västra Torup. Foto: Alpacka & Älg Ekofarm

Alpacka & Älg Ekofarm

På gården Alpakahoflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Hultet, Västra Torup, väster om Hässleholm, inbjuds hela familjen till upplevelser med olika sorters bondgårdsdjur. Under en gårdsvisning får du lära dig mer om alla djuren på gården, känna på deras päls och kela. I älgparken kan du hälsa på älgarna med dess kalvar längs mysiga naturstigar. Kanske får du också tillfälle att bjuda dem på några äpplen under ditt besök?

 

Du kan också boka en alpackatrekking för en annorlunda naturupplevelse i göingeskogarna. Låt dig förtrollas av alpackans lugn och fly från vardagens alla måsten. Barn som vanligtvis inte gillar att promenera tycks glömma tiden när de vandrar med en alpacka. I gårdsbutiken finns produkter av alpackaull, älgsouvenirer, glass och mycket mer.

Rikstornerspelen på Hovdala slott. Foto: Elaine Karlsson

Tips från andra besökare

Du kan få tips från andra besökare på vad du kan se och göra under ditt besök i Hässleholm. Klicka här och läs mer om den information som finns på Tripadvisor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Stora evenemang

I Hässleholm arrangeras årligen flera attraktiva och unika evenemang som lockar besökare från hela landet. Gör ett besök du också!

 

Klicka här och läs mer om de kommande större evenemangen i Hässleholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Åhus Hamnpromenad. Foto: Sven Persson/swelo.se

Utflyktsmål i nordöstra Skåne

Nordöstra Skåne är en alldeles egen unik del av Sverige. Det är ett gränsland där känslan av äkta vildmark möter stad. Här kryddas friluftslivet av kultur och historian lever i nuet. Det varierade natur- och kulturlandskapet är alltid nära och den vilda naturen bjuder på tystnad, ro och avkoppling. Här finner du alltifrån böljande slättlandskap och milslånga vita sandstränder till djupa mossbeklädda skogar med inbjudande badsjöar. 

 

Friluftsliv och naturaktiviteter lockar året om och ger dig möjligheter till en mängd upplevelser. Här finns spännande och vackra strövområden för vandring, du kan cykla längs Sydostledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, paddla och fiska i åar och sjöar, klättra i höghöjdsbanor, prova bouldering i ett fantastiskt stenlandskap och mycket mer.

 

Slott och skansar vittnar om den dramatiska historien i området, då Snapphanarna kämpade i Göingebygden under den danske kungen. Här finns ett kulturellt utbud med bl a konst av internationellt erkända konstnärer och en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Upptäck det goda i livet på charmiga gårdshotell, på restauranger och i gårdsbutiker med lokalproducerad mat.

 

Mer information om vår destination och tips på besöksmål kan du få i vår utflyktskarta. Beställ materialet eller ladda ner kartan som lågupplöst pdf här.

 

Nordöstra Skåne välkomnar dig till många unika upplevelser i Bromöllalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Hässleholm, Kristianstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Osbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Östra Göingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommuner.

 

Wanås slott. Foto: Anders Norrsell

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cookies

Logga in

Facebook
Hässleholms Kommun