I Hässleholm finns flera natursköna och lättillgängliga strövområden med väl markerade vandringsleder och promenadstigar i ett varierat landskap. Utmed lederna hittar du intressanta besöksmål och annorlunda upplevelser.
Foto: Jens Christian
Upptäck Hovdalas magiska upplevelserum, vart och ett med sitt eget uttryck och karaktär. Ledsystemet består av fyra rundleder på mellan 20-26 kilometer, med slottet i mitten. Dessa bildar tillsammans Hovdalaleden 57 kilometer, som är en del av Skåneleden Nord-Syd. Kombinera till egna spännande hel- eller halvdagsalternativ. Det finns också kortare slingor och promenadstråk, bl a vid Hässleholmsgården ett par kilometer från Hässleholms centrum. Gör ett stopp vid Sveriges äldsta boplats, Alsumpspången, fågelplattformen Slingra Dig, Trädhuset och kronan på verket - Hovdala slott.
Foto: Exakta Creative
Vandringsleden invid Lursjön i Hästveda erbjuder en omväxlande vandring på 13 kilometer genom både odlingslandskap och skog av varierat slag. I området finns ett rikt djur- och fågelliv. Leden utgår från Lursjöbadens parkering och sträcker sig västerut mot Lur. Längs leden finns en vackert belägen rastplats med vindskydd.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Skåneledens sträckningar Kust-Kust samt Nord-Syd korsar varandra inom Hässleholms kommuns gränser i höjd med Vittsjö. Skåneleden är en 130 mil lång vandringsled med 90 etapper genom Skånes omväxlande landskap och natur. Ofta finns service, kommunikationer, matställen och andra övernattningsmöjligheter i nära anslutning till ledsystemet. Hovdalaleden 57 kilometer på Hovdala Vandringscentrum är en del av Skåneleden Nord-Syd. Du kan med fördel starta din vandring från Hässleholm C eller Hovdala slott. Kombinera delar av leden utifrån dina önskemål – från en halvdagstur till vandringsäventyr under flera dagar om du så vill.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Öster om Bjärnum finns strövområdet Möllerödssjö med trevliga motionsspår, fiskemöjligheter och badplats. Här finns elljusspår för löpträning och en kulturstig med informationstavlor där du kan lära dig om olika trädslag och traktens historia. På området dominerar bokskogen och på våren lyser backarna av vitsippor.
Foto: Exakta Creative
Öster om Vittsjö ligger ett vackert och kuperat åslandskap med gammal hedbokskog som är en bra bit över 100 år. Den rika moss- och lavfloran är ett tecken på att området har en ren och hälsofrämjande luft. Gundrastorps mjölkvarn är ett byggnadsminne som ligger inom reservatets gränser i en mycket vacker kulturmiljö. Skåneleden passerar genom området men här finns också ett par kortare slingor som bitvis går utmed sjön.
Foto: Sven Persson/swelo.se
När du känner längtan efter äkta Göingeskog ska du besöka Vedema. Här finns ett fantastiskt landskap med hisnande utsikter från en brant ravin, en slingrande å och en bitvis mörk och djup skog full av trolltyg. Vill du utforska varje del av området får du räkna med mjölksyra i benen. Här finns markerade slingor och vindskydd för övernattning. Skåneleden Nord-syd passerar genom området.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Området runt Vieån är en riktig pärla med en mängd unika kultur- och naturvärden. Vieåleden, 11-14 kilometer, förbinder Skeingeborgs unika borgruin i söder med Hörlinge ängar och Skåneleden i norr. Sommartid tar du dig runt leden med hjälp av en dragflotte över Helge å. Hörlinge ängar är ett för Skåne unikt våtmarksområde och attraktivt för en mängd rastande och häckande fåglar. Här finns ett handikappanpassat kombinerat utemuseum/fågeltorn. Flotten är ilagd från den 1 maj till och med den 1 november.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Åraslövs mosse är ett naturreservat med spångade leder och rikt på orkidéer. Här får såväl den allmänne naturälskaren som fågelskådaren och botanisten sitt lystmäte. Hela tretton orkidéarter växer här och det finns ett rikt småfågelliv. Det variationsrika landskapet består av både ädellövskog och kärr. Tidigare var mossen en plats för ängsslåtter och torvtäkt.
I denna gränsbygd har det under årtusenden skapats naturliga förutsättningar för den spännande och unika nordskånska naturen, med alltifrån höga höjder och raviner till vidsträckta hagmarker, trolsk granskog och skir bokskogsgrönska. En blandning av naturupplevelser när de är som bäst helt enkelt.
På Hovdala Vandringscentrum finns det massor att upptäcka utmed vandringslederna. Lär dig mer om traktens historia, natur och kultur genom att ta del av de informationstavlor som finns på ett fyrtiotal platser. Andra populära besöksmål är Hovdala slott, Trädhuset och traktens enda getostmejeri Glada Geten.
På slottet kan du låna en upptäckarsäck som hela familjen kan ha glädje av under en dag i naturen. Fyll säcken med kikare, lupp, håv, picknickfilt mm och gå på upptäcktsfärd. Upptäckarsäcken kan lånas helt gratis i butiken från april-september.
Vandring på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Johan Funke
Dela sidans innhåll: