Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Vanliga frågor

Här hittar du en samling ofta ställda frågor om Hässleholm med omnejd.

Allemansrätten

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Grundregeln är Inte störa - Inte förstöra!

Läs mer om Allemansrätten
länk till annan webbplats

När är Hästveda marknad?

Hästveda marknad är alltid andra veckan i juli (onsdag och torsdag). 2019 är marknaden den 10-11 juli. Den traditionella djurmarknaden är alltid på torsdagsmorgonen mellan kl. 07.00-14.00.
Läs mer om Hästveda marknadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


När är Hovdala medeltidsdagar på Hovdala slott?

31 maj-1 juni 2019 (alltid fredag och lördag i Kristi Himmelfärdsveckan)
Läs mer om Hovdala Medeltidsdagar och Rikstorneringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Går det buss till Hovdala slott?

Under perioden 1 maj till 30 september 2019 körs turen till Hovdala slott med regionbusslinje 535 på s.k. anropsstyrd trafik. Det betyder att du måste ringa och boka din tur minst två timmar i förväg. Du bokar din tur på telefon: 0771-77 44 99. Ska du resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper på mer än fyra personer måste beställning göras minst tre arbetsdagar i förväg. Det är samma avgift som för vanlig kollektivtrafik, och kan betalas med ett Jojo-kort som köps på Pressbyrån. Man kan inte betala med kontanter på bussarna. Bussen stannar precis vid porttornet till slottet.

Tidtabell till Skånetrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Du kan också välja att åka Stadsbuss 3 från Hässleholm C alternativt Fisktorget till Tormestorp, sluthållplatsen Spraglerödsvägen. Från Spraglerödsvägen är det en ca 2 km promenad över Äspehöjden längs Posta Nillas spår ut till slottet.

Tidtabell med stadsbuss 3 med Skånetrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Går det någon buss till Tykarpsgrottan?

Det går inte att åka buss till Tykarpsgrottan, såvida du inte väljer att övernatta på Tykarpsgrottans camping och åka hem dagen efter. Turen körs i så fall med taxi och måste förbeställas via Skånetrafiken på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Om du ska resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper på mer än 4 personer måste beställningen göras minst tre arbetsdagar i förväg. Det är samma avgift som för vanlig kollektivtrafik, och kan betalas med ett Jojo-kort som köps på Pressbyrån. Man kan inte betala med kontanter på bussarna.

Tidtabell till Skånetrafiken länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


En vanlig taxi till Tykarpsgrottan kostar ca 400 kr tur och retur.


Är Trädhuset öppet för besök och kan man fika i huset?

I Nordens största trädhus för året-om-verksamhet finns det möjlighet för grupper upp till 25 personer att boka möten och konferenser. Njut av den vackra utsikten över Hovdala naturområde och Finjasjön från Trädhusets veranda under sommaren då Trädhuset är café.

Läs mer om Hovdala Trädhus och öppettiderna här

 

När läggs dragflotten som förbinder Vieåleden med Skeingeborg i?

Generellt ligger flotten över Helgeå i från mitten av maj till slutet av oktober. Detta är mycket beroende av väderlekssituationen och kan variera år från år. För status om flotten se länken:
Läs mer om Vieåledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Var kan jag vandra och var finns det vindskydd/övernattningsstugor?

I Hässleholm med omnejd finns ett rikt utbud för de som önskar vandra. Här finns såväl kortare promenadstråk som hel- och halvdagsalternativ. Om du så vill kan du vandra hos oss under flera dagar i sträck.


Checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön, för unika och varierande naturupplevelser. Vandra genom magiska rum och väck dina sinnen till liv. Rundlederna på Hovdala är Finjasjöleden 20 km, Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km och I Posta-Nillas Spår 26 km. En kombination av det absolut bästa av natur, kultur och historiska upplevelser från de fyra rundlederna på området bildar Hovdalaleden 57 km. Hovdalaleden är en del av Skåneledens Nord till syd.


De kortare alternativen och promenadstråken är Al-slingan, 6 km, som går genom en av Skånes största alsumpskogar och Dammslingan 4 km. För den som vill vara ute och aktivera sig med hund finns Hundslingan på 6 km med aktivitetsstationer.
Läs mer om vandringslederna på Hovdala Vandringscentrumöppnas i nytt fönster

Du kan ladda ner aktuell vandringskarta över Hovdala Vandringscentrum härPDF


Strax öster om Vittsjö i norra delarna av kommunen finns Vieåleden PDFpå 11 km. Du kommer runt hela slingan med hjälp av en flotte som ligger i Helgeå under perioden maj-september. Skåneleden länk till annan webbplatsKust till Kust passerar också Vittsjö och leden viker av söderut mot Vedema och Hässleholm på Nord till Syd-leden. Europaled 6 knyter an till området.

 

Andra natursköna strövområden är Vedemalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ligger 10 km nordväst om Hässleholm samt Möllerödssjö som ligger strax öster om Bjärnum, ca 15 km norr om Hässleholm.
Läs mer om strövområdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Information om vindskydd, tillgång till vatten m.m. finns att läsa på Skåneledens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Utmed Nord till Syd-leden i Hässleholms kommun finns vindskydd vid Hässleholmsgården, ca 2 km från Hässleholms centrum, vid Olastorp (norr om Hässleholm) och vid Lillsjödal (söder om Hässleholm). På Kust till kust-leden finns vindskydd vid Hårsjö (väster om Vittsjö), Ubbalt (öster om Vittsjö) samt i Verum (öster om Vittsjö). Enklare övernattningsstugor (2 st) hittar du vid Vedema strövområde. På Göingeåsen längs Höjdarnas Höjdarled på Hovdala Vandringscentrum finns ett nybyggt vindskydd med fin utsikt. Nyligen har två unika arkitektritade vindskydd, med namnen Birk och Birka, invid Trädhuset invigts. De ligger fint inbäddade i en björkdunge med hänförande utsikt över Finjasjön och naturområdet. Vindskydden har en mjuk, rundad form och är klädda med björk för att smälta in i den omgivande miljön. Boka en övernattning efter din vandring i Birk och/eller Birka här


Finns det någon Second hand butik i Hässleholm med omnejd?

I Hässleholm med omnejd finns det många butiker som säljer Second hand, klicka här för att få en lista.Word


Var kan man cykla?

Hässleholms kommun arbetar aktivt med att bidra till ett ökat cyklande. I kommunen finns ett välutbyggt cykelvägnät som ständigt förbättras, cirka 93 kilometer gång- och cykelvägar. Karta över Hässleholms kommuns cykelvägar kan du ladda ned som PDF härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hässleholm Tourist Information har tagit fram förslag på två trevliga cykelrundor i Hässleholms kommun, Göingerundan 25-50 km och Norra Skogsrundan 45 km. Kartorna finns att hämta på Infopoint i Stadshuset, Hässleholm. Vill du hellre ha kartorna som PDF, kan du ladda ner dem här: GöingerundanPDF och Norra SkogsrundanPDF.


I skogarna runt Hovdala Naturområde finns det en MTB-bana på drygt 37 km, banan som bland utövarna anses vara den bästa i Sverige. I Mölleröd finns en bana på drygt 7 km. Karta över banorna finns tillgänglig på Medborgarkontoret i Stadshuset, Hässleholm samt på Hovdala slott. Du kan även ladda ned kartorna härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Det finns också en cykelkarta för dig som vill ta dig till Kristianstad på två hjul. Antingen åker du längs väg 21 på cykelväg eller via Göingeåsen längs hagmark, genom skog och mindre byar. Här finns också ett förslag på lämplig cykelväg runt Finjasjön.
Kartan finns i tryck på Infopoint i Stadshuset, Hässleholm eller laddar du enkelt ned cykelkartan som pdf härPDF.


Var kan jag hyra cykel i Hässleholm? 

På några anläggningar i Hässleholm med omnejd kan du hyra cykel, klicka här för mer information.


Finns det någon långtidsparkering i anslutning till Hässleholms resecentrum?

Kaptensgatan 6 / Norra Stationsgatan 2länk till annan webbplats, väster om Järnvägsstationen Max tid: 7 dygn.
Magasinsgatan 4 vid norra Station, parkeringsgarage obegränsat antal dygn.
Kaptensgatan 2, vid Norra Station, obegränsat antal dygn.

Läs mer om parkering i Hässleholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Pågatågsorterna i Hässleholms kommun har också långtidsparkering. Dessa orter är Sösdala, Tyringe, Vinslöv, Bjärnum och Ballingslöv.


Var kan jag parkera gratis i centrala Hässleholm?

Tivolibacken (korsningen Brogatan/Snickaregatan), parkering för 15 dygn.
Kvarnbacken (vid Hembygdsparken) med infart från Österåsgatan, parkering 24 timmar.

Läs mer om parkering i Hässleholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Var finns det ställplatser till husvagn/husbil?

Flädergården, Vinslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hässlegårdens golfklubb, Hässleholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hörja Café, Hörjalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lunnahöjagårdens vandrarhem och camping, Sösdalalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lursjöbadens camping, Hästvedalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Parkeringen "Minnet" i centrala Hässleholm, klicka här för en karta

Rydbo Vandrarhem och Gårdscafé, Tyringelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tostarpsgårdens camping, stugor och lägergård, Skyrup, Tyringelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tykarpsgrottans camping och stugor, Ignabergalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vinslövs camping, Vinslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Vittsjö camping, Vittsjölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Var kan jag ladda min elbil?

Se information om laddningsstationer i Hässleholms kommun härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Var kan jag fiska?

Det finns många fina möjligheter till fiske i Hässleholms kommun - i sjö, å eller put & take. Fiskekort krävs till de flesta vatten.
Läs mer om fiske i Hässleholms kommun PDF

Karta över fiskesjöarPDF


Var kan jag hyra båt och kanot?

Hyr gärna en båt när du ska prova fiskelyckan i några av sjöarna, eller prova på att paddla kanot i Finjasjön, Luhrsjön eller Vittsjön.


Hässleholm/Finjasjön
Tormestorps båtklubblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, roddbåtar
Tostarpsgården,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kanoter


Hästveda/Lursjön och Tydingesjön
Lursjöbadens campinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, roddbåtar och kanoter
Tydingesjöns campinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, roddbåt

Svenstorp/Svenstorpssjön
Göran Bengtsson, roddbåt, telefon: 0708-95 23 03


Röke/Algustorpssjön
Pål Börjesson, båt och kanot, telefon: 0768-82 04 06


Vittsjön/Vittsjö
Vittsjö campinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, roddbåtar och kanoter


Var finns det hundbad i Hässleholms kommun?

Det finns inget hundbad i Hässleholm med omnejd, men enligt Allemansrätten får du bada din hund där det inte är anvisat "allmän badplats". Det finns därmed möjligheter till hundbad vid Guldkustenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Finjasjön) samt Lursjöbadenöppnas i nytt fönster (Hästveda, speciell anvisad plats).

Läs mer om Allemansrättenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cookies

Logga in

Facebook
Hässleholms Kommun