Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Välkommen till magin på Hovdala Vandringscentrum!

Upplevelser för lugn och avkoppling

Välkommen att checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön. Att vandra i naturen runt Hovdala är som att få nycklarna till tusentals små och större upplevelserum, där vart och ett har sitt eget uttryck och karaktär. Väck dina sinnen till liv. Lyssna, dofta, speja, klättra, fantisera. Ibland lockas du att vandra längre, att titta bakom, att spana efter mer. Hovdala är en plats där du kan hämta kraft och energi under hela året. Njut av lugnet och avkopplingen som bjuds här.

 

Unikt vandringssystem

Hovdalas vandringssystem omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk. Hovdalaleden 57 km är Skåneled och består av det bästa från våra rundleder. Leden är lämplig för dig som vill uppleva Hovdala till fullo under flera dagar i sträck. Vindskydd och rastplatser finns i anslutning till lederna för den som vill utöva friluftsliv. Vill du bo lite bekvämare och äta vid dukat bord finns det matställen och övernattningsalternativ utmed lederna eller mer centralt inne i staden.

 

Läs mer om möjligheterna att övernatta och äta här


Nya vindskydden Birk på lägerplatsen Mellan skymning och gryning på Hovdala Vandringscentrum.

Foto: Inhokus by Funke


Nyhet 2019 - övernatta i Sveriges finaste vindskydd

I sommar kan du övernatta och njuta av den nya natursköna och magiska lägerplatsen "Mellan skymning och gryning". I en björkdunge invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet, kan du övernatta (efter förbokning) i Birk och Birka - två unika och arkitektritade vindskydd. Nu i december har även storasyster Ronja kommit på plats, det tredje lite större vindskyddet. Nu kan också en mindre grupp eller skolklass komma hit och njuta av platsen.


Här kan du boka och läsa mer om Birk, Birka och Ronja.


Besök gärna facebook-sidan Vandra på Hovdalalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och få aktuell information om vad som är på gång på Hovdala Vandringscentrum.Vandra på Hovdala Vandringscentrum

Foto: InPhokus by Funke


Vandringslederna

Ladda ner vandringskartan som pdf härPDF

 

Du kan med fördel starta din vandring från Hovdala slott där det finns parkering och information. Under slottets öppettider finns det också toalett, butik, restaurang och cafélänk till annan webbplats. Kombinera gärna vandringsslingorna till egna spännande heldagsalternativ och unna dig en längre rast mitt på dagen med kulturellt inslag på slottet eller ett restaurang-/cafébesök.


Tar du tåg/buss till Hässleholm kan du börja vandra direkt från Resecentrum. Ledmarkeringar till I Posta-Nillas spår och Hovdalaleden/Skåneleden hittar du på båda sidor av stationsområdet. Efter någon enstaka kilometers vandring är du ute i skog och mark.


Lederna är markerade med ledbrickor och färgmarkeringar på stolpar och träd - se nedan beskrivning av respektive led. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär.


Hovdalaleden markeras med Hovdala porttorn och visar att du befinner dig på Hovdala naturområde. Leden är dessutom Skåneled och markeras därför med ytterligare två varianter av orange ledbricka. Vid en blank bricka följer du leden rakt fram eller i ledens riktning. Vid en bricka med vandrare som går till höger eller vänster byter leden riktning och du följer pilen.


Du kan hämta en gratis karta vid Hovdala slott - antingen i brevlådan på informationstavlan vid parkeringen eller invid Porttornet.


Ledmarkeringar på Hovdala Vandringscentrum

Foto: Peter Jönsson


Höjdarnas Höjdarled med sköna utsiktsplatser

Längs Höjdarnas höjdarled bjuds du på vackra utsikter från åsarna i öst och väst där du med fördel förlägger dina fikapauser. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Leden är i sin helhet 22 km, varav den östra delen är 13 km och den västra 9 km.


Östra delen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter upp längs ravinen till Hammarmölledamm. Brönnestadsån, som makligt ringlar sig fram genom landskapet för dig vidare till Brönnestad, där det finns möjligheter till turridning på islandshäst. På väg uppför Göingeåsen passerar du Posta-Nillas stuga, som är flyttad från sin ursprungsplats, och Bergrummet från Kalla kriget. Vid Lägerplats Göingeåsen finns både vindskydd, toalett och grillplats om du vill stanna över natten.


Västra delen av Höjdarnas höjdarled börjar vid borggården och Orangeriet på slottet. Du kommer efter några kilometer till Guldkusten med en promenad längs sjökanten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Här finns nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med de tre arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja för dig som vill övernatta i naturen. Turen avslutas vid Tullkvarn där du kan se forsande bäckvatten från utsiktsbron.


Ledfärgen är blå. Du startar vid porttornet söderut för den östra delen, och norrut från borggården på slottet för den västra delen.


Längs lederna på Hovdala kan du fika vid Hovdala Trädhus

Foto: Inhokus by Funke

 

Jakten på Gullspira - smalare stigar och lite vildare natur

Namnet på leden för tankarna till fabeln om getkillingen som rymde, gick på upptäcktsfärd, kom vilse men som lyckligt kom hem igen många upplevelser rikare. Du som vandrare i Gullspiras skogar kommer också tillbaka hem med nya intryck. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med orörd natur. Du kliver ut i en spännande naturskog och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr. Håll utkik efter vulkanresterna. Jakten på Gullspira-leden är i sin helhet 21 km lång, varav den västra delen är 12 km och den östra 9 km. Kombinera med en övernattning i nya arkitektritade vindskydden Birk, Birka  och Ronja på lägerplats "Mellan skymning och gryning" som ligger strax invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet.


Västra leden börjar med högre höjder och fina panoramautsikter vid såväl Hovdala Trädhus som Dalleröds klack. I fjärran anar du kanske en havsörn. Vid Glada Geten Gårdsmejerilänk till annan webbplats kan du fika och inhandla närproducerade godsaker. Här bor Gullspira, kan du upptäcka henne?


Efter någon kilometer når du mossen och trädäcket för en stunds avkoppling eller kanske yoga? Njut och känn lugnet och tystnaden bland ängs- och tuvull. Kanske får du se en skymt av ”Skogens konung” längs vägen tillbaka mot forsande bäcken vid Tullkvarn och slottet.


Längs östra delen passerar du vackra Skogdamm och Biblioteksruinen. På bergsknallen ovanför Hammarmölledamm passar det utmärkt med en fikapaus. Stigen fortsätter förbi bäckravinen vid Hennes Nåds hälsobringande källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över landskapet från Äspehöjden.


Ledfärgen är vit. Du startar vid porttornet söderut för den östra delen, och västerut från borggården på slottet för den västra delen.


Besök Glada Getens gårdsmejeri

Foto: Glada Getens Gårdsmejeri

Vandrare över Äspehöjden på väg ner mot slottet.

Foto: Bengt Jonsa Johnson

I Posta-Nillas spår - från staden till slottet

Kliv av tåget, snöra på vandringsskorna och börja gå. Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen. Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia. Vandringsleden I Posta-Nillas spår är i sin helhet 26 km lång. Den östra respektive västra delen är
13 km vardera.


Nilla Jönsdotter, även kallad ”Posta-Nilla”, arbetade vid Hovdala ca 50 år från 1850-talet och framåt. Hon gick med posten 4 mil till Kristianstad, två gånger i veckan, och tillbaka hem nästa dag. Man uppskattar att hon under årens lopp gick drygt fyra gånger jordens omkrets vilket motsvarar ungefär 17.856 mil.


På stigar vandrar du till Magle våtmark som är ett eldorado för fågelskådare, blomsterälskare och flanörer. Du kommer till Trolldammarna - en skön oas passande för dagens första fika. Längs Göingeåsen bjuds du på en del uppförslut men i gengäld får du på ett flertal platser en härlig utsikt över Hovdalafältet och Finjasjön innan du når Hovdala slott.


På väg tillbaka till staden går leden förbi platsen där Posta-Nilla en gång bodde, strax innan vattenfallet vid Tullkvarn. Mot Hovdala Trädhus vandrar du sen i blommande hagmarkslandskap med betande kor. Passa på att ta en titt på nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med fin utsikt över Finjasjön och naturområdet. Här finns Birk, Birka ioch Ronja - tre unika och arkitektritade vindskydd där du kan tillbringa natten i rofylld miljö. Härifrån går du sedan genom vitsippsskogar nära Finjasjön norrut mot Hässleholmsgårdenlänk till annan webbplats, med anor från medeltiden och som har gett staden sitt namn. Idag är gården vandrarhem, motionscentral och populär mötesplats för evenemang.


Ledfärgen är röd. Du startar och slutar vid Resecentrum/Hässleholm C eller vid borggården på Hovdala slott. Ledmarkeringar finns på båda sidor om stationsområdet.


VANDRINGSFESTIVAL PÅ HOVDALA 2016

Foto: Jens Christian


Finjasjöleden - i låglänt terräng runt sjön

Finjasjöleden är 20 km lång och följer stigar och mindre vägar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum.


Längs Finjasjöleden möter du "Europas regnskog" vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och den arkitektritade fågelplattformen Slingra dig med grillplats. Med kikarens hjälp kan du se några av de vadarfåglar och andra arter som trivs här, såsom t ex storspov, enkelbeckasin, rödbena och tofsvipa. Gör en avstickare till Mölleröds borgruin med nyligen restaurerad vallgrav.


Invid leden ligger Skyrup Golf & Hotelllänk till annan webbplats. Här kan du njuta av en god lunch och övernatta. Vill du hellre övernatta i naturen finns nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet. Här bor man i unika och arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja.


Vill du börja din vandring med ett besök på Hovdala slott, finns det goda parkeringsmöjligheter här. Du följer då leden I Posta-Nillas spår västerut. Efter några kilometer passerar du Hovdala Trädhus. Strax nedanför trädhuset ansluter Finjasjöleden. Ett annat alternativ är att gå norrut längs Höjdarnas Höjdarled mot Guldkusten, där du kommer in direkt på Finjasjöleden.


Ledfärgen är rosa.


Spången Finja, alsumpskogsafari

Alslingan. Foto: Lars-Erik Williams

 

Karta över Hovdala Vandringscentrum

Här kan du se en del av vandringskartan över Hovdala

Foto: Bjarne Öhrling

Vandrare vid en av våtmarkerna på området.

foto: inPhokus by Funke

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan 4 km - i skön bokskog

Upplev kulturmiljön kring Broslätt som en gång var Hovdalas hantverkarby. Slingan fortsätter längs ravinen upp till Hammarmölledamm som gett slingan sitt namn. Du passerar Biblioteksruinen som är resterna av Michael Ehrenborgs påbörjade ”erimitage” och bibliotek, hans tilltänkta plats för avskildhet. Avsluta promenaden med fikakorgen och utsikt över området. Härifrån ser du såväl slottets porttorn som ut över vackra Äspehöjden.


Ledfärgen är enfärgad blå och markeras på stolpar och träd. OBS! Bör inte blandas ihop med den ljusare blå ledbrickan för Höjdarnas höjdarled.


Alslingan 6 km - upptäck Sveriges längsta spång

Gå torrskodd genom ”Europas regnskog” på Sveriges längsta spång genom alsumpskog, 1,6 km. Alsumpskog är en artrik och mycket blöt skogstyp som annars är svårtillgänglig för besökare. Du passerar platsen för Sveriges äldsta boplats där 14.000 år gamla flintföremål har hittats. På småvägar tar du dig från medeltidens Finja kyrka till nutidens återskapade strandängar.


Ledfärgen är röd. Alslingan är en del av Finjasjöleden och Hovdalaleden.

 

Hundslingan 6 km - kul med "vovven"

Ta med din hund på en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövsskog. Håll din hund kopplad. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för din hund för lekfulla aktiviteter.

 

Ledfärgen är limegrön.


Motionsslingor vid Hässleholmsgården 2,5 km elljusspår / 5,5 km / 10 km

Hässleholmsgården är vandrarhem, motionscentral med tillgång till omklädning och bastu samt en populär mötesplats för evenemang. Gården med anor från 1500-talet har gett staden sitt namn. 10-km-slingan sträcker sig västerut till Alslingan och ruinerna av Mölleröds slottsruin.

 

Här får du en översiktskarta för motionsslingorna vid Hässleholmsgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Motionsslinga vid Tormestorp 1,8 km elljusspår

Belyst slinga i kuperad terräng invid Hallarna på Tormestorpsåsen. Skidspår vintertid.

 

Invid Hammarmölledamm.

foto: inPhokus by Funke

Invid ån som rinner söder om slottet i fin bokskog.

foto: Marie Kåberg

Längs Alslingan vid Finja.

foto: Marie Kåberg

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun