Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Kultur och historia

I Hässleholm finns flera populära utflyktsmål som du inte får missa! Häng med på en tur ner i de underjordiska pelarsalarna i Tykarpsgrottan. Upptäck Hovdala slott som under 1600-talet spelade en viktig roll här i gränslandet mellan Sverige och Danmark. På flera platser erbjuds under sommarhalvåret guidade turer, utställningar och konserter. I Hässleholms centrum kan du på egen hand gå på skulpturvandring och upptäcka den offentlig konsten. Prova den digitala platsvandringsappen Be here then och upptäck spännande platser och historiska händelser i Hässleholms kommun.

Foto: Hanna Nathell

Gruva

Foto: Sven Persson/swelo.se

Hässleholm Kulturhus

Foto: Sven Persson/swelo.se

Museum

Foto: Lina Holmberg

Slott

Foto: Johan Funke

Park & Trädgård

Dramatik i snapphanarnas Göinge

För flera hundra år sedan var gränstrakterna omkring Hässleholm, i nordöstra Skåne och Göinge, en scen för obarmhärtiga strider om frihet och herravälde. Grannländerna Sverige och Danmark låg i långvarig fejd med varandra och tusentals människor fick sätta livet till i kampen om makten över Östersjön. I krigen kämpade Snapphanarna för det de trodde på – att skydda sin hembygd, sin gård och sin familj. Fattigdom, ökade skatter och minskad frihet var en följd av att Skåne blev svenskt år 1658. Snapphanarna trodde att den danska kungen bäst kunde bevara deras rättigheter och kämpade därför mot den svenske kungen.

Sägner och skrönor från denna tid finns dokumenterade i skansar, slott, kyrkor och hembygdsgårdar runtom i bygden.

 

Var kommer ordet snapphane ifrån?

Varför dessa frihetskämpar kallades just snapphanar råder det delade meningar om. Några hävdar att ordet är direkt kopplat till flintlåset på bössorna som användes vid den här tiden. En snapphane var helt enkelt en person som var ”snabb på att spänna gevärshanen” innan avfyrning. På Hovdala slott finns en liknande bössa att beskåda som sägs ha tillhört snapphanehövdingen Lille-Matts.


En del källor hävdar att namnet snapphane kommer från tyskans ”schnappen” som betyder röva bort, plundra eller ”beriden stråtrövare”. Varför det tyska språket skulle ha med dessa stridigheter att göra är dock oklart. Genom att kalla någon för snapphane, ville svenskarna möjligen visa att de inte såg sina skånska motståndare som riktiga soldater utan snarare som rövarpack, bråkstakar och förrädare.

 

Populära evenemang

I området runt Hässleholm arrangeras vanligtvis varje år en rad välkända evenemang, såsom till exempel Hovdala Medeltidsdagar med rikstornerspelen, Hästveda marknad, musikfestivalen Torsjö Live, Snapphanerallyt och julmarknaderna i underjordiska Tykarpsgrottan respektive Skånejul. I evenemangskalendern kan du få fler tips på vad som är på gång området.


En man föreställande snapphane skjuter med sitt gevär i ett anfall mot porttornet på Hovdala slott (från en teaterscen)

Från en inspelning om snapphanarnas anfall mot Hovdala slott. Foto: Producedby.dk

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun