Hässleholms kommun

Information vid kris eller krig

Vid en olycka och allvarlig händelse informerar vi dig om vad som gäller för våra verksamheter.

Håll dig uppdaterad vid en kris

Vid en större samhällsstörning är det viktigt att du som invånare håller dig uppdaterad via betrodda källor. Var källkritisk och sprid inte rykten och obekräftade uppgifter. På Krisinformation.se kan du läsa mer och få tips om hur du blir mer källkritisk.

Krisinformation.se – källkritik Länk till annan webbplats.

Information som direkt riktar sig till barn finns samlat på en egen webbplats.

Lilla krisinfo Länk till annan webbplats.

Våra kommunikationskanaler

Hässleholms kommun kommer att informera dig om vad som gäller för våra verksamheter här på vår webbplats och i våra konton på sociala medier.

Följ Hässleholms kommun på Facebook Länk till annan webbplats.

Informations- och trygghetspunkter

Om Hässleholms kommuns webbplats eller sociala medier inte fungerar på grund av till exempel ett längre strömavbrott, använder vi andra kanaler för att nå dig som medborgare. Det kan vara via informationstavlor i matbutiker, bibliotek, skolor och andra centrala platser i kommunens orter. Du kan också få information via särskilda trygghetspunkter som kommunen öppnar upp beroende på behovet och vilket läge som råder. Trygghetspunkterna är de olika församlingshemmen i vår kommun.

Radio P4 fungerar som beredskapskanal och hjälper till att förmedla information från kommunen och andra myndigheter vid kriser och eller allvarliga störningar.

113 13 - vårt nationella informationsnummer

All information på 113 13 är verifierad information, det vill säga den är avstämd med till exempel den kommun där händelsen har ägt rum. Ofta kan SOS Alarm, med sin centrala roll i samhället, kort bekräfta att något har inträffat. Den verifierade informationen kommer, beroende på händelse från kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer.

På 113 13 kan du få svar på frågor om:

  1. större trafikolyckor
  2. influensaepidemier
  3. större stormar
  4. bränder

Du kan också lämna viktig information på samma nummer. Du kan ringa dygnet runt, alla dagar i veckan.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten

VMA är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet omfattar information i radio och TV och i vissa fall ett utomhusvarningssystem.

Så låter utomhuslarmen vid kris, krigsfara och krig - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Karta över alla VMA-tutor i Sverige - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.

VMA i radio, TV och via SMS

Radio och television är de huvudsakliga kanalerna för att varna och informera allmänheten vid olyckor och andra allvarliga händelser. Ett VMA sänds alltid i radio och TV, men vid vissa tillfällen kompletteras varningen genom att ljudsändare utomhus används. Utomhussignalen följs alltid av information i radio och TV.

Räddningstjänsten kan begära att varnings-sms ska skickas till mobiler för att varna personer som befinner sig i ett visst område.

VMA utomhus

Varningssystemet är ljudsändare som är installerade i de flesta större tätorter i Sverige, och inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. De kan användas för varning vid alla typer av faror.

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus mellan signalerna.

När du hör signalen ska du:

  1. gå inomhus
  2. stänga dörrar, fönster, ventiler och fläktar
  3. lyssna på radio eller se på TV för mer information.

När faran är över hörs en annan längre signal på cirka 30-40 sekunder.

Test av varningssystemet

Systemet för utomhusvarningen testas fyra gånger per år. Testet utförs den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då ljuder utomhussignalen ”Viktigt Meddelande” i de tätorter där det finns VMA-tutor samt att information om testet sänds i Sveriges Radio. Klockan 15.05 avslutas testet med signalen ”Faran över”.

Jag hör inte testet

Om du inte hör ljudsignalen kan det vara så att det inte finns någon VMA-tuta i närheten. En VMA-tuta hörs cirka 400 meter från dess placering. Om du befinner dig inomhus är det inte säkert att signalen hörs. Systemet är främst tänkt för personer som befinner sig utomhus.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: