Hässleholms kommun

Feriearbete 2025

På ett feriearbete får du chansen att testa på ett arbete inom Hässleholms kommun under ett par veckor under sommarmånaderna. Du får erfarenhet av arbetslivet och tjänar dina egna pengar.

När kan jag söka?

Ansökan till 2025 års feriearbeten öppnar i Varbi lördagen den 22 mars och sista dagen att skicka in sin ansökan är söndagen den 30 mars. Vi kan tyvärr inte göra undantag för sena ansökningar som kommer in efter detta datum.

För dig som sökt:

Mellan den 1-4 april kommer vi att skicka ut sms och mail via Varbi där du kommer kunna läsa om du erbjuds ett feriearbete eller inte. Har du ansökt och inte fått ett mail eller sms senast den 4 april så hör du av dig till feriearbete@hassleholm.se.

Har jag fått ett feriearbete?

För att ta reda på det loggar du in på Varbi med de inloggningsuppgifter du valde när du sökte feriearbete. När du är inloggad ser du tre streck i det övre högra hörnet, tryck på dem och välj sedan meddelande. Där hittar du ett meddelande med besked.

Vad behöver jag göra nu?

Om du fått ett erbjudande om feriearbete behöver du tacka ja till det senast söndagen den 13 april för att behålla det.

Kan jag byta plats?

Du kan inte byta plats. Om du fått erbjudande om en plats du inte önskat beror det på att det var fler som önskat samma platser som du. Vi kan tyvärr inte tillgodose allas önskemål eftersom vi har ett begränsat antal platser inom varje område. Om du inte vill ha platsen du erbjudits kan du såklart tacka nej till att feriearbeta och din plats går då till någon annan.

Jag har problem med Varbi

Då kan du ringa Varbis support på 0520-58 00 50.

 


Vem kan söka?

För att kunna söka och få feriearbete 2025 ska du vara född 2008 eller 2009. Födda 2008 kommer prioriteras om det är fler som söker än det finns platser till.
Du har inte haft feriearbete via Hässleholms kommun tidigare.
För att kunna söka ska du också bo och vara skriven på en adress i Hässleholms kommun.


OBS! Du som är medborgare utanför EU/EES eller Schweiz behöver i de flesta fall ett arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. Du behöver kunna uppvisa dokument eller handling som bevisar rättigheten om du blir tilldelad ett feriearbete.

Exempel på handlingar kan vara:

  • Uppehållstillståndskort (UT-kort).
  • Kopia av ett beslut från Migrationsverket om uppehålls-och arbetstillstånd.
  • LMA-kort för asylsökande.

Hur mycket är lönen

Lönen är 63 kr/tim, plus 16,50 kr semesterersättning = totalt 79,50 kr/tim.
Du kan feriearbeta totalt max 60 timmar/sommar.
Du kan alltså max tjäna 60 t x 17,90 kr = 4 770 kr för hela perioden.

När kan jag få feriearbeta?

Feriearbete kommer finnas under tre perioder.
Period 1: vecka 26 och 27.
Period 2: vecka 28 och 29
Period 3: vecka 30 och 31.

Du kan få feriearbete under max en av perioderna. När du söker kommer du ha möjlighet att önska vilken av perioderna du helst vill ha.

Var kan jag få feriearbete?

Feriearbete kommer finns på flera av kommunens orter. När du söker kommer du ha möjlighet att önska vilken/vilka av orterna du helst vill feriearbeta på.

OBS! Ett fåtal av platserna kan vara svåra att ta sig till med kollektivtrafik, och du kan då behöva ordna ett annat sätt att ta dig dit. Om du inte kan lösa det med transport till en sådan plats är det viktigt att du anger i din ansökan om du vill bli erbjuden en annan plats. (Mer information kommer finnas i anmälningsformuläret.)

Med vad kan jag få feriearbeta?

Feriearbeten kommer finnas inom olika huvudområden. Här nedan kan du läsa om vilken typ av arbetsuppgifter och arbetsplats du kan få arbeta med inom de vanligaste områdena. När du söker har du möjlighet att önska inom vilket område du helst vill feriearbeta.

- Fritidscamp

OBS! Vecka 25-26. Du feriearbetar tillsammans med fritidsledare med aktiviteter för hög- och mellanstadieelever. Förra året fanns det aktiviteter som golf, dans, fotboll, kampsport, skapa konst, skjuta med pilbåge, m.m.

- Intervjuer och datasammanställning, Finjasjöområdet

Kultur- och fritidsförvaltningen genomför ett projekt som handlar om Kultur på landet. Som feriearbetare kommer du att hjälpa till med enkätundersökningar och intervjuer med människor som bor eller verkar kring Finjasjön. I synnerhet vid Finja, Mölleröd och Björkedal. Det är en fördel om du själv har en koppling till något av områdena, men det är inte nödvändigt. Transport erbjuds av arbetsplatsen mellan Kulturhuset och aktuellt intervjuområde.
Du kommer även att arbeta med att sammanställa svaren på plats på Kulturhuset.

- Städ, service, stöttning

Önskar du detta område kan du till exempel få feriearbeta på ett badhus eller ett äldreboende. Arbetsuppgifterna kan till exempel vara olika typer av städning, sortering, ta ut sopor, hjälpa till med aktiviteter, hjälpa till med att duka fram och av vid måltider, servera mat, läsa tidningen och gå på promenader med de boende med mera.

- Barn och unga

Önskar du detta område kan du till exempel få arbeta på en förskola eller ett fritids. Arbetsuppgifterna kan till exempel vara att vara med barn och personal både inomhus och utomhus, vara med och hjälpa till vid måltider och aktiviteter, enklare städning med mera.

(För att arbeta med barn behöver du kunna uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret. Du hittar mer information på Polisens hemsida genom att klicka här Länk till annan webbplats..)

- Vaktmästeri, utomhusarbete

Önskar du detta område kan du till exempel få feriearbeta inom vaktmästeri, parkskötsel eller renhållning. Arbetsuppgifterna kan till exempel vara att rensa ogräs, klippa gräs, måla om byggnader, plocka skräp, underhåll av lokaler, förråd, sortering, rengöring med mera.

Vem kommer få feriearbete?

Du som skickat in en ansökan och uppfyller de kriterier som angavs när du sökte kommer vara aktuell för en plats. De som inte får erbjudande om sitt förstahandsval erbjuds att vara reserv till andra platser.

Informationsträff innan du börjar arbeta

Innan den första perioden börjar kommer du att kallas till ett obligatoriskt gemensamt informationsmöte någon vecka innan anställningsstarten, där vi kommer att informera om praktiska detaljer som t.ex. närvarorapportering, löneutbetalning och tips och råd inför starten. Innan detta möte kommer vi att skicka ut information till dig via Varbi för att du ska kunna vara förberedd på några av punkterna vi kommer att gå igenom på mötet.

Hur många feriearbeten finns det?

I år hoppas vi kunna erbjuda ca 200 feriearbeten. Eftersom det brukar vara runt 500 som söker kan vi inte garantera att alla som sökt får ett feriearbete. I år kommer i första hand de som är födda 2008 erbjudas feriearbete, därefter de som är födda 2009.

Hur fördelas platserna?

Först gör vi en kontroll av ålder, var du som sökt är folkbokförd, och om du har haft feriearbete tidigare. Därefter lottas platserna ut automatiskt i vårt rekryteringssystem Varbi till dem som uppfyller kriterierna. Lottningen sker i olika steg, först lottas platser ut till dem som är födda 2008 och därefter dem som är födda 2009. Systemet lottar på de önskemål om plats som du gjort när du ansökt. Ju fler platser du önskat desto större chans har du att få en av de platser du önskat. Ofta önskar flera samma plats och vi kan därför inte garantera att alla får en plats de önskat.


Om du bockat i att du vill ha erbjudande om plats även om det inte är en plats du önskat så kan du fortfarande få erbjudande om de platser som blir över, även om platserna du önskat tagit slut.


 

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss på arbetsmarknadsenheten om du har några frågor om feriearbete.

Skicka e-post till arbetsmarknadsenheten

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: