Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Trädgård

I trädgården på Boketorp har det sannolikt alltid odlats en mångfald av grödor för husbehov och under en tid vet vi att ”Boketorparen” även odlade för försäljning på torget i stan. När huset 1870 renoverades till änkesäte åt Ulrika Ehrenborg planterades det troligen in en del prydnadsväxter i enlighet med dåtidens trädgårdsideal, men få av dessa syns idag. Den lilla mängd dokumentation och foton som finns kvar, tillsammans med de växter som idag växer här, utgör grunden för hur trädgården kommer återskapas och delvis byggas upp på nytt för att passa vandringsturismen och verksamheten som ska bedrivas här.

Närmast gula villan och ladan kommer grusgångar och ytor för sittplatser anläggas. Det kommer skapas prydnadsrabatter och befintliga buskar och buskage ska ses över och kompletteras. Stilidealet jag utgår från här är sent 1800-tal, samma som gula villan renoverats i.


Längre ut i trädgården kommer det finnas eldstad och utekök, frukt- och bärträdgård, samt växter och bostäder för vilda bin och insekter. Häcken längs vägen kommer kompletteras och förlängas och buskar och träd kommer ses över. På sikt vill vi även anlägga en liten odling av ätliga perenna växter, den ska bli inhägnad så som man ofta gjorde förr då djuren skulle hållas borta från odlingarna. Här är stilidealet inte lika tidsbundet, allmogens enklare trädgårdar och den vilda naturen kommer få mer utrymme och samtidigt möta dagens trädgårdsideal.


Mitt mål är att trädgården på Boketorp ska bli en inbjudande, inspirerande och blomstrande plats som surrar av liv från både insekter, fåglar och människor som vill vara här. Boketorps trädgård ska bli en plats där historia möter nutid och den vilda naturen möter den tuktade trädgården.


Annika Ahlbin, trädgårdsmästare och ansvarig för utvecklingen av utemiljön

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

  • Ingen giltig användare vald.

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun