Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Välkommen till magin på Hovdala Vandringscentrum!

Välkommen ut och vandra

Ledstatus

Hovdalas leder är i bra skick just nu och du kan njuta av vandringsleder och den sköna naturen i området.

Fågelplattformen Slingra Dig är tillgänglig igen efter en regnig och blöt period.

Alslingan håller på att ses över och repareras. Den planeras vara klar tills svärdsliljorna börjar blomma i början av juni.

Tyvärr kan vi inte garantera en god vattenkvalitet från vattenkranen invid Mölleröds Kungsgård, norr om Finjasjön. Kranen har därför stängts tills nya prover kan tas och blir godkända.

(uppdaterat 17 maj)

Hämta en karta!

Hämta gärna ditt exemplar av kartan i brevlådorna invid Hovdala slott - vid parkeringen, Boketorp eller porttornet. När butiken på slottet och Boketorp har öppet kan du även få personlig service. Vill du hellre få en karta hemskickad till din brevlåda, beställ via länken nedan.


 

Upplevelser för lugn och avkoppling

Välkommen att checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön. Att vandra i naturen runt Hovdala är som att få nycklarna till tusentals små och större upplevelserum, där vart och ett har sitt eget uttryck och karaktär. Väck dina sinnen till liv. Lyssna, dofta, speja, klättra, fantisera. Ibland lockas du att vandra längre, att titta bakom, att spana efter mer. Hovdala är en plats där du kan hämta kraft och energi under hela året. Njut av lugnet och avkopplingen som bjuds här.


Du bjuds på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.


Fyra vandrare på tur med en hund i granskog med mossbeklädda stenar.

Upptäck alla magiska rum på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Johan Funke

Unikt vandringssystem

Hovdalas vandringssystem omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 kilometer, Jakten på Gullspira 21 kilometer, I Posta-Nillas spår 26 kilometer och Finjasjöleden 20 kilometer. Lederna är mestadels utformade som åttor och är lämpliga för hel- eller halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långa sträckor finns kortare slingor och promenadstråk. Hitta egna kombinationer och upplev vandringsalternativ under flera dagar.


Hovdalaleden på 57 kilometer, är en mix av det bästa från de olika rundlederna och utgör en del av Skåneleden Nord till Syd.


Var börjar man?

Starta på Hovdala slott eller Boketorp

Du börjar lämpligen din vandring från Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor invid anslagstavlorna. På slottet finns under öppettiderna tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Kombinera gärna vandringsslingorna till egna spännande heldagsalternativ och unna dig en längre rast mitt på dagen på slottet.


Boketorp strax söder om slottet är en lämplig start- och mötesplats med grillplatser, tillgång till dricksvatten, toaletter och information.


Res hållbart med tåg eller buss

Välj hållbart alternativ och åk tåg till Hässleholm med vandringskängorna på. Du kan börja din vandring direkt från Resecentrum mitt i Hässleholms stad. På båda sidor av stationsområdet hittar du ledmarkeringar och efter bara någon kilometer befinner du dig ute i skog och mark. Du följer enkelt orange ledmarkering för Hovdalaleden/Skåneleden alternativt röda markeringar för I Posta-Nillas spår östra respektive västra delen.


Du kan också åka tåg till Hässleholm och fortsätta mot Hovdala med kollektivtrafiken.

Ta bussen till slottet Öppnas i nytt fönster.


Övernattning och service

En del av vandringsupplevelsen är att övernatta i naturen. På nya natursköna och magiska lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" kan du övernatta i våra unika och arkitektritade vindskydd. I en björkdunge invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet ligger Birk, Birka och Ronja med plats för upp till 15 personer totalt.


Traditionella vindskydd utan möjligheter till förbokning finns vid lägerplats Hässleholmsgården och Göingeåsen.


Vindskydd och grill-/rastplatser finns i anslutning till lederna på många ställen för den som vill ha vildmarksliv. Föredrar du att bo lite bekvämare och äta vid dukat bord finns det matställen och övernattningsalternativ utmed lederna och centralt inne i staden. Kika på våra turförslag och planera för ditt vandringsäventyr med en eller flera övernattningar.


På Boketorp finns toaletter och vattenkran som är öppna klockan 6-23 varje dag hela året om. Vattenkran finns även på gaveln av gula huset från vår till höst.

Tre vandrare har pausat vid vindskydden på nya lägerplatsen med fin utsikt.

Övernatta i unika arkitektritade vindskydd på Hovdala. Foto: Johan Funke

Hur hittar jag rätt led?

Lederna är markerade med ledbrickor och färgmarkeringar på stolpar och träd - se nedan beskrivning av respektive led. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär.


Hovdalaleden markeras med Hovdala porttorn och visar att du befinner dig på Hovdala naturområde. Leden är dessutom Skåneled och markeras därför med ytterligare två varianter av orange ledbricka. Vid en blank bricka följer du leden rakt fram eller i ledens riktning. Vid en bricka med vandrare som går till höger eller vänster byter leden riktning och du följer pilen.


Du kan hämta en gratis karta vid Hovdala slott - vid informationstavlan vid parkeringen eller invid Porttornet.


Ledmarkeringar på Hovdala Vandringscentrum med olika färger och symboler för de olika lederna.

Lederna på Hovdala har symboler och/eller namn efter platsens speciella karaktär. Foto: Peter Jönsson

Ledbeskrivningar

Hovdalaleden - 57 kilometer med det bästa

Det absolut bästa av natur- och kulturupplevelser från de fyra rundlederna på området bildar Hovdalaleden som är en del av Skåneleden Nord-Syd. Här kan du ägna dig åt vandring och avkoppling flera dagar om du så vill. Övernatta i tält, vindskydd eller i en skön säng på någon av boendeanläggningarna i området. Du passerar flera trevliga stopp och utsiktsplatser på vägen och vi kan garantera dig varierande upplevelser i detta mosaiklandskap av naturtyper.


Hovdalaåns dalgång är ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden. Kombinera gärna din vandringsupplevelse med ett spännande fladdermussafari.


Två damer är ute och vandrar över öppet hedlandskap över Äspehöjden med utsikt över sjön.

Äspehöjden med utsikt mot Finjasjön. Foto: Bjarne Öhrling

Höjdarnas Höjdarled med sköna utsiktsplatser

Längs Höjdarnas höjdarled bjuds du på vackra utsikter från åsarna i öst och väst där du med fördel förlägger dina fikapauser. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Leden är i sin helhet 22 kilometer, varav den östra delen är 13 kilometer och den västra
9 kilometer.


Östra delen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter upp längs ravinen till Hammarmölledamm. Brönnestadsån, som makligt ringlar sig fram genom landskapet för dig vidare till Brönnestad, där det finns möjligheter till turridning på islandshäst o att övernatta på mysigt B & B eller vandrarhem. På väg uppför Göingeåsen passerar du Posta-Nillas stuga, som är flyttad från sin ursprungsplats, och Bergrummet från Kalla kriget. Vid Lägerplats Göingeåsen finns både vindskydd, toalett och grillplats om du vill stanna över natten.


Västra delen av Höjdarnas höjdarled börjar vid borggården och Orangeriet på slottet. Du kommer efter några kilometer till Guldkusten med en promenad längs sjökanten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Här finns nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med de tre arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja för dig som vill övernatta i naturen. Turen avslutas vid Tullkvarn där du kan se forsande bäckvatten från utsiktsbron.


Ledfärgen är blå. Du kan starta vid Boketorp och gå söderut för den östra delen respektive gå norrut mot Guldkusten och sjön för den västra.


En mamma med barn fikar på trädäcket invid Hovdala trädhus med utsikt över delar av naturområdet.

Skön fikastund i solen på plattformen invid Hovdala Trädhus. Foto: Johan Funke

Jakten på Gullspira - smalare stigar och lite vildare natur

Namnet på leden för tankarna till fabeln om getkillingen som rymde, gick på upptäcktsfärd, kom vilse men som lyckligt kom hem igen många upplevelser rikare. Du som vandrare i Gullspiras skogar kommer också tillbaka hem med nya intryck. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med orörd natur. Du kliver ut i en spännande naturskog och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr. Håll utkik efter vulkanresterna.

 

Jakten på Gullspira-leden är i sin helhet 21 kilometer lång, varav den västra delen är 12 kilometer och den östra 9 kilometer. Kombinera med en övernattning i nya arkitektritade vindskydden Birk, Birka  och Ronja på lägerplats "Mellan skymning och gryning" som ligger strax invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet.


Västra leden börjar med högre höjder och fina panoramautsikter vid såväl Hovdala Trädhus som Dalleröds klack. I fjärran anar du kanske en havsörn. Vid Glada Geten Gårdsmejeri kan du fika och inhandla närproducerade godsaker. Här bor Gullspira, kan du upptäcka henne?


Efter någon kilometer når du mossen och trädäcket för en stunds avkoppling eller kanske yoga? Njut och känn lugnet och tystnaden bland ängs- och tuvull. Kanske får du se en skymt av ”Skogens konung” längs vägen tillbaka mot forsande bäcken vid Tullkvarn och slottet.


Längs östra delen passerar du vackra Skogdamm och Biblioteksruinen. På bergsknallen ovanför Hammarmölledamm passar det utmärkt med en fikapaus. Stigen fortsätter förbi bäckravinen vid Hennes Nåds hälsobringande källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över landskapet från Äspehöjden.


Ledfärgen är vit. För såväl östra som västra delen kan du starta din vandring från Boketorp.


Många getter på Glada Geten gårdsmejeri.

Foto: Glada Geten Gårdsmejeri

Vandrare över Äspehöjden på väg ner mot slottet.

Foto: Bengt Jonsa Johnson

I Posta-Nillas spår - från staden till slottet

Kliv av tåget, snöra på vandringsskorna och börja gå. Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen. Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia. Vandringsleden I Posta-Nillas spår är i sin helhet 26 kilometer lång. Den östra respektive västra delen är 13 kilometer vardera.


Nilla Jönsdotter, även kallad ”Posta-Nilla”, arbetade vid Hovdala ca 50 år från 1850-talet och framåt. Hon gick med posten 4 mil till Kristianstad, två gånger i veckan, och tillbaka hem nästa dag. Man uppskattar att hon under årens lopp gick drygt fyra gånger jordens omkrets vilket motsvarar ungefär 17.856 mil.


På stigar vandrar du till Magle våtmark som är ett eldorado för fågelskådare, blomsterälskare och flanörer. Du kommer till Trolldammarna - en skön oas passande för dagens första fika. Längs Göingeåsen bjuds du på en del uppförslut men i gengäld får du på ett flertal platser en härlig utsikt över Hovdalafältet och Finjasjön innan du når Hovdala slott.


På väg tillbaka till staden går leden förbi platsen där Posta-Nilla en gång bodde, strax innan vattenfallet vid Tullkvarn. Mot Hovdala Trädhus vandrar du sen i blommande hagmarkslandskap med betande kor. Passa på att ta en titt på nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med fin utsikt över Finjasjön och naturområdet. Här finns Birk, Birka ioch Ronja - tre unika och arkitektritade vindskydd där du kan tillbringa natten i rofylld miljö. Härifrån går du sedan genom vitsippsskogar nära Finjasjön norrut mot Hässleholmsgården, med anor från medeltiden och som har gett staden sitt namn. Idag är gården vandrarhem, motionscentral och populär mötesplats för evenemang.


Ledfärgen är röd. Du startar och slutar vid centralstationen i Hässleholm eller vid Boketorp strax söder om slottet. I centrum hittar du ledmarkeringar på båda sidor av stationsområdet.


Ett gäng vandrare på väg ner över en höjd mot Hovdala slott.

Vandring över Äspehöjden på väg ner mot slottet. Foto: Jens Christian


Finjasjöleden - i låglänt terräng runt sjön

Finjasjöleden är 20 kilometer lång och följer stigar och mindre vägar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum.


Längs Finjasjöleden möter du "Europas regnskog" vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och den arkitektritade fågelplattformen Slingra dig med grillplats. Med kikarens hjälp kan du se några av de vadarfåglar och andra arter som trivs här, såsom t ex storspov, enkelbeckasin, rödbena och tofsvipa. Gör en avstickare till Mölleröds borgruin med nyligen restaurerad vallgrav.


Invid leden ligger Skyrup Golf & Hotell där du kan njuta av en god lunch och övernatta. Vill du hellre stanna över natten i naturen finns nya lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" invid Trädhuset med utsikt över Finjasjön och naturområdet. Här bor man i något av de unika och arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja.


Vill du börja din vandring med ett besök på Hovdala slott, finns det goda parkeringsmöjligheter här. Du följer då leden I Posta-Nillas spår västerut. Efter några kilometer passerar du Hovdala Trädhus. Strax nedanför backen invid Trädhuset ansluter Finjasjöleden. Ett annat alternativ är att gå norrut från slottet längs Höjdarnas Höjdarled mot Guldkusten, och du kommer in på leden.

 

Ledfärgen är rosa.


En spång som går igenom ett våtmarksområdet med alsumpskog och gula fina liljor på sommaren.

Gult och vackert med svärdsliljor i maj eller juni invid Alslingan. Foto: Lars-Erik Williams

Här kan du se en del av vandringskartan över Hovdala

Foto: Bjarne Öhrling

Vandrare vid en av våtmarkerna på området som numera har en spång.

Foto: Johan Funke

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan 4 kilometer - i skön bokskog

Upplev kulturmiljön kring Broslätt som en gång var Hovdalas hantverkarby. Slingan fortsätter längs ravinen upp till Hammarmölledamm som gett slingan sitt namn. Du passerar Biblioteksruinen som är resterna av Michael Ehrenborgs påbörjade ”erimitage” och bibliotek, hans tilltänkta plats för avskildhet. Avsluta promenaden med fikakorgen och utsikt över området. Härifrån ser du såväl slottets porttorn som ut över vackra Äspehöjden.


Ledfärgen är gul.


Alslingan 6 kilometer - upptäck Sveriges längsta spång

Gå torrskodd genom ”Europas regnskog” på Sveriges längsta spång genom alsumpskog, 1,6 kilometer. Alsumpskog är en artrik och mycket blöt skogstyp som annars är svårtillgänglig för besökare. Du passerar platsen för Sveriges äldsta boplats där 14.000 år gamla flintföremål har hittats. På småvägar tar du dig från medeltidens Finja kyrka till nutidens återskapade strandängar.


Ledfärgen är röd. Alslingan är en del av Finjasjöleden och Hovdalaleden.


Hundslingan 6 kilometer - kul med vovven

Ta med din hund på en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövsskog. Håll din hund kopplad. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för din hund för lekfulla aktiviteter.


Ledfärgen är limegrön.


Motionsslingor vid Hässleholmsgården 2,5 kilometer elljusspår / 5,5 kilometer / 10 kilometer

Hässleholmsgården är vandrarhem, motionscentral med tillgång till omklädning och bastu samt en populär mötesplats för evenemang. Gården med anor från 1500-talet har gett staden sitt namn. 10-kilometers-slingan sträcker sig västerut till Alslingan och ruinerna av Mölleröds slottsruin.


Karta över motionsslingorna vid Hässleholmsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Motionsslinga vid Tormestorp 1,8 kilometer elljusspår

Belyst slinga i kuperad terräng invid Hallarna på Tormestorpsåsen. Skidspår vintertid.


Hammarmölledamm med en blank vattenspegel och lövskog runtom.

Foto: Johan Funke

Ån söder om slottet rinner fram längs fin bokskog..

Foto: Marie Kåberg

Alslingan vid Finja går genom alsumpskog.

Foto: Marie Kåberg

Inspireras av andras upplevelser

Här kan du få ta del av vad några av våra samarbetande resebloggare och influencers har tyckt om våra vandringsleder och aktiviteter runt om Hovdala.


Välkommen att hitta dina egna smultronställen att minnas länge hos oss!


Resebloggaren Sanna Rosell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sarah in the Green Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En tjej som står med ryggen mot kameran med armarna uppsträckta mot himlen vid ingången till ett av vindskydden på Hovdala Vandringscentrum.

Övernatta i annorlunda vindskydd på Hovdala. Foto: @Travelstories_sanna

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun