Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

Ledstatus

Några platser står under vatten vid Finjasjön

Det är generellt blött i markerna runt sjöar och vattendrag. Finjasjön är speciellt drabbat och därmed är Finjasjöleden, Hovdalaleden och Skåneleden inte framkomliga i sin helhet.

Öster om sjön finns en alternativ dragning för I Posta-Nillas spår som nu är helt framkomlig igen. Följ anvisningar i fält.


Platser som fortfarande står under vatten är:

  • Norr om sjön i området mellan Sveriges äldsta boplats och ända ner till fågelplattformen Slingra Dig.
  • Väster om sjön i höjd med Mjölkalånga samt södra delen av Alslingan.

    (uppdaterat 12 april, 2024)

 

Alslingan är inte tillgänglig

Det går i nuläget inte att vandra genom alsumpskogen. Följ röd markering och anvisningar i fält som visar vägen genom Finja by istället.
Karta Alslingan

 

Ta med en påse och samla upp ditt skräp

Vilda djur kan föra med sig smittor från mat som du lämnar efter dig på marken. Ta med en och påse och samla upp ditt skräp och överblivna matrester, så blir det enklare att ta med hem om du inte hittar en ledig soptunna!

Information från Länsstyrelsen om afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.

Vandrare med ryggsäck och liggunderlag på väg ut på vandringslederna i höstdiset.

Foto: Johan Funke

Upplev Hovdalas natur och kultur

Välkommen till Hovdala Naturområde och Vandringscentrum där du får en unik kombination av historia och framtid, natur och äventyr!


Hovdala - då och nu

På Hovdala Naturområde, runt Finjasjön strax söder om Hässleholm, hittar du minnesmärken från stenåldern, ett unikt system av rundleder för vandring och många aktiviteter i en omväxlande miljö. Hovdala är det forna godslandskapet som har utvecklats till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Upplev till exempel Hovdalaåns dalgång som är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.


Det här kan du göra

Hovdala Vandringscentrum invigdes sommaren 2018 och året därpå stod tre annorlunda, arkitektritade vindskydd klara för övernattning vid den vackra lägerplatsen invid Trädhuset. Du kan förutom att vandra även cykla MTB, fiska, boka turridning på islandshäst eller ta med din egen häst för träning längs Hovslingan. Vid Guldkusten hittar du starten till en aktivitetsslinga för dig och din hund, och alldeles intill finns en rastgård där jycken kan springa lös.


Längs vandringslederna kan du pausa på en gårdsbutik, café eller restaurang och du kan förlänga din vistelse och boka övernattning på närliggande hotell, vandrarhem eller B & B. För dig som vill leva vildmarksliv finns tre fina lägerplatser att välja mellan och en mängd rast- och grillplatser för skön avkoppling.


Tre vandrare på väg uppför en höjd i ljus och fin bokskog.

Foto: Johan Funke

Hovdala slotts vita fina byggnader med rött tak och porttornet längst bort.

Foto: Jörgen Alström

En liten hund vilar med sin matte i skogen.

Foto: Johan Funke

Lär dig mer om området

På 43 platser runtom i naturen på Hovdala finns informationstavlor om djur, natur och kulturhistoria. Skyltarna har texter på både svenska, tyska och engelska.


Informationstavlorna har kommit till genom LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och "Nya Akademi Finjasjön". LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen och innebär tillskottspengar som en kommun kan ansöka om från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar med fokus på naturen.


Vill du veta mer?

Klicka på respektive flik under Natur i menyraden ovan och kika mer på det du är intresserad av.
En av informationstavlorna på området invid slåtterängen

Foto: Lars-Erik Williams

Närbild på en av skyltarna från Hovdalaån.
En av portalerna i rött stativ med skärmtak ute på området som innehåller kartor och informationstexter.

Foto: Lars-Erik Williams

Allemansrätten - ansvar och skyldigheter

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa - inte förstöra helt enkelt!


Vistas i naturen

Vandringslederna är anlagda för dig som tar dig fram till fots. Kliv inte i planteringar och på privata tomter. Din hund ska hållas kopplad och under god uppsikt av dig som ägare, så skrämmer den varken vilt, boskap eller människor. Extra viktigt 1/3-20/8 då djurens ungar är små.


När du passerar betesmark - stäng eventuella grindar, respektera djuren, håll avståndet och mata dem inte. Respektera även det vilda djurlivet och häckande fåglar. Leder du grupper eller kommersiell verksamhet krävs tillstånd.


Rasta och grilla

Elda med eftertanke och kontrollera om det är eldningsförbud. Använd befintlig eldstad och ha alltid tillgång till vatten. Använd grillkol eller plocka torra kvistar från marken till ved. Ta hand om din engångsgrill när du grillat, använd befintliga soptunnor och ta hand om ditt eget skräp, eventuellt med hem om soptunnorna är fulla.


Övernatta

Vill du tälta väljer du en plats med omsorg så att du inte skadar marken eller stör markägare och närboende. För att stanna mer än något enstaka dygn behöver du tillstånd liksom om du leder en grupp på mer än två/tre tält.


Plocka blommor, bär, mossor, svamp och örter

Plocka gärna i mindre mängd men inte de som är fridlysta.


Fiska och pilka

Köp fiskekort och lämna aldrig linor eller krokar efter dig.


Cykla

Cykling ingår inte i de avtal som kommunen har slutit med markägare och du bör därför avstå från att cykla på vandringsleder och promenadstråk! Enskilda vägar är däremot tillåtet för cykling, men visa hänsyn. Sprättande däck skadar lätt marken. Undvik därför att cykla i blöt och ömtålig mark och anpassa ditt körsätt efter underlag.


Naturvårdsverket berättar mer om Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ett gäng med vandrare i likadana röda tröjor under Vandingsfestivalen går över Äspehöjden mot slottet.

Foto: Jens Christian

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun