Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

Vandrare med ryggsäck och liggunderlag på väg ut på vandringslederna i höstdiset.

Foto: Johan Funke

Nu är det rejält blött i skog och mark!

På flera håll längs våra leder är det mycket vatten och risk för översvämmade ytor vid spänger och liknande. Ta det försiktigt så du inte halkar och ha rejäla kängor, gärna stövlar, på dig!


Finjasjöleden svårframkomlig

Stora delar av Finjasjöleden, Alslingan och nerfarten till fågelplattformen Slingra Dig står under vatten och är därmed svårframkomliga. (uppdaterat den 17 januari)


Risk för nedfallna träd och avbrutna trädtoppar

Just nu är det många träd som hindrar framkomligheten runtom i våra strövområden. Driftspersonal arbetar för fullt med att röja bort hindren längs våra leder och strövområden. Vi ber om överseende för att det kan finnas sträckor som ännu inte hunnits med.

(uppdaterat den 17 januari)


Ingen vattenpost vid Mölleröds Kungsgård!

Vi måste tyvärr meddela att vi just nu inte kan garantera en god kvalitet på vattnet från kranen vid Mölleröds Kungsgård, norr om Finjasjön. Vi har därför varit tvungna att stänga kranen här tillfälligt, tills nya prover kan tas och blir godkända.


Upplev natur och kultur

Hovdala - då och nu

På Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm runt Finjasjön, finner du historiska minnesmärken från stenåldern, bekväma vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.


Naturområdet på Hovdala är det forna godslandskapet som är på väg att förädlas till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Upplev Hovdalaåns dalgång som är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.


Sveriges äldsta boplats blev till unikt vandringssystem

Människor har befolkat områden runt Finjasjön ända sedan stenåldern. I Mölleröd, norr om Finjasjön, har man hittat fynd från Sveriges äldsta boplats, 13.000-14.000 år gamla som finns bevarade på Västra Göinges Hembygdsmuseum i Hässleholm.


På 1940-talet omvandlade det Kungliga Skånska Pansarregementet P2 Hovdalaområdet till pansarövningsfält. I samband med att Skånska Pansarregementets verksamhet flyttades från Hässleholm köpte kommunen år 2001 det tidigare militära området, om ca 2000 hektar runt Finjasjön. Hässleholm Industribyggnads AB - HIBAB - är idag markägare av Hovdala och Mölleröd Naturområden.


Ett unikt system av rundleder för vandring har under de senaste åren växt fram i skogarna runt Hovdala slott. Hovdala Vandringscentrum invigdes sommaren 2018 och året därpå stod tre annorlunda, arkitektritade vindskydd klara för övernattning vid lägerplatsen invid Trädhuset.


Upptäck naturen på olika sätt

I naturen runt Hovdala finns möjligheter till en mängd aktiviteter såsom vandring, cykling med MTB, fiske och ridning. Här finns kortare promenadslingor och längre vandringsleder för en eller flera dagars vandring. Pausa på en gårdsbutik, café eller restaurang längs lederna och förläng din vistelse genom övernattning på närliggande hotell, vandrarhem eller B & B. Du kan också tillbringa natten utomhus på någon av lägerplatserna längs lederna.


Boka en turridning på islandshäst eller ta med din egen häst till någon av slingorna på Hovslingan. Hundslingan är en aktivitetsslinga som ger dig och din hund möjlighet att träna tillsammans efter de naturliga inslag som platser erbjuder.


Vill du veta mer?

Klicka på respektive flik under Natur i menyraden ovan och kika mer på det du är intresserad av.
Tre vandrare på väg uppför en höjd i ljus och fin bokskog.

Foto: Johan Funke

Hovdala slotts vita fina byggnader med rött tak och porttornet längst bort.

Foto: Jörgen Alström

En liten hund vilar med sin matte i skogen.

Foto: Johan Funke

Akademi Finjasjön med natur- och kulturvärden

 

På flera platser ute i fält i naturen på Hovdala Naturområde och längs lederna finns information om natur och kulturhistoria. Genom

LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och "Nya Akademin Finjasjön" har 5 mindre portaler och 43 informationsskyltar genom åren placerats ut. Skyltarna har text på både svenska, tyska och engelska.


LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen och innebär tillskottspengar som en kommun kan ansöka om från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar med fokus på naturen.


Karta över skyltarnas placering med informationstexter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.En av informationstavlorna på området invid slåtterängen

Foto: Lars-Erik Williams

Närbild på en av skyltarna från Hovdalaån.
En av portalerna i rött stativ med skärmtak ute på området som innehåller kartor och informationstexter.

Foto: Lars-Erik Williams

Allemansrätten - ansvar och skyldigheter

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa - inte förstöra helt enkelt!


Vistas i naturen

Vandringslederna är anlagda för dig som tar dig fram till fots. Kliv inte i planteringar och på privata tomter. Din hund ska hållas kopplad och under god uppsikt av dig som ägare, så skrämmer den varken vilt, boskap eller människor. Extra viktigt 1/3-20/8 då djurens ungar är små.


När du passerar betesmark - stäng eventuella grindar, respektera djuren, håll avståndet och mata dem inte. Respektera även det vilda djurlivet och häckande fåglar. Leder du grupper eller kommersiell verksamhet krävs tillstånd.


Rasta och grilla

Elda med eftertanke och kontrollera om det är eldningsförbud. Använd befintlig eldstad och ha alltid tillgång till vatten. Använd grillkol eller plocka torra kvistar från marken till ved. Ta hand om din engångsgrill när du grillat, använd befintliga soptunnor och ta hand om ditt eget skräp, eventuellt med hem.


Övernatta

Vill du tälta väljer du en plats med omsorg så att du inte skadar marken eller stör markägare och närboende. För att stanna mer än något enstaka dygn behöver du tillstånd liksom om du leder en grupp på mer än två/tre tält.


Plocka blommor, bär, mossor, svamp och örter

Plocka gärna i mindre mängd men inte de som är fridlysta.


Fiska och pilka

Köp fiskekort och lämna aldrig linor eller krokar efter dig.


Naturverket berättar mer om Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ett gäng med vandrare i likadana röda tröjor under Vandingsfestivalen går över Äspehöjden mot slottet.

Foto: Jens Christian

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun