Biotopskydd
Biotopskydd är en skyddsform som kan användas för små mark- och vattenområden som är värdefulla för hotade djur- och växtarter. Det finns två typer av biotopskydd.
Vad är biotopskyddsområden?
Biotopskydd är en skyddsform som kan användas för små mark- och vattenområden som har särskilda egenskaper, till exempel som värdefulla livsmiljöer för hotade djur- eller växtarter.
Biotopskyddet innebär att man inte får förstöra eller skada landskapselement, till exempel genom att hugga ner, schakta bort eller lägga skräp i området.
Det finns två former av biotopskyddsområde:
- skydd för alla biotoper av en viss typ, och
- skydd för enskild biotop.
Skydd för alla biotoper av en viss typ
Biotoper som är skyddade i hela landet. Finns i de flesta fall i jordbrukslandskapet och utgör värdefulla livsmiljöer för växt och djurarter.
Följande är skyddade i hela landet:
- allé
- källa med omgivande våtmark i jordbruksmark
- odlingsröse i jordbruksmark
- pilevall
- småvatten och våtmark i jordbruksmark
- stenmur i jordbruksmark
- åkerholme.
Skydd för en enskild biotop
Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen eller en kommun får besluta om att skydda enskilda biotoper i form av biotopskyddsområden. Enligt SCB fanns det den 31 december 2019 131 biotopskyddade områden i Hässleholms kommun, med en sammanlagd areal på 246 hektar. Detta motsvarar en andel av Hässleholms kommuns landareal på 0,19 %. Många av dessa biotopskyddsområden ligger på Nävlingeåsen och i närheten av Lursjön, varav de flesta utgörs av ädellövskogar.
Läs mer om biotopskydd på Naturvårdsverkets hemsida.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?