Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Säsongsöppning 2019

Nu har våren äntligen kommit med allt vad det ger oss i form av efterlängtat ljus, energi och värme! Flera av traktens utflyktsmål börjar vakna till liv efter vinteruppehållet och är redo att slå upp portarna och ta emot säsongens besökare. Här följer några tips för dig som vill semestra hemma eller för dig som vill visa upp några av traktens smultronställen och aktiviteter för släkt och vänner på besök.


Välkommen ut i de närmaste omgivningarna och upptäck din hembygd!


Riddare, lek och konst på slottet


På Hovdala slott, söder om Hässleholm, visas en utställning om insekter och kryp. Verken är tillverkade av skolor/fritids från årskurserna F-6 i Hässleholms kommun. Utställningen pågår till mitten av maj månad. I slottsbutiken kan du låna trädgårdsspel, käpphästar och annat skoj helt gratis, som kan roa hela familjen i slottets trädgård.


Vårens ankomst firas den 1 maj med olika trädgårdsevenemang. Slottets stora familjeaktivitet är Hovdala Medeltidsdagar, i år
den 31 maj - 1 juni, som bjuder på massor av kul aktiviteter såsom spännande tornerspel, medeltida marknad och massor av riddare, hästar, gycklare, musik mm.


På Hovdala slottsrestaurang står den populära slottsbuffén framdukad liksom smörgåsar, bakverk mm på Fröknarnas café.


Läs mer här om alla aktiviteter, öppettider mm på Hovdala slottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Rikstornerspelen vid Hovdala Medeltidsdagar.

Foto: Elaine Karlsson

Sticklingsfest och fläderblomsvåfflor

Pelargonhuset

Foto: Anna-Maria Eriksdotter


I drivhuset på Pelargonhuset är det nu fullt av sticklingar och plantor. Mellan 600-700 olika sorter pelargonier kan du se och inhandla här.

I gårdsbutiken på Flädergården intill kan du avnjuta en fläderblomsvåffla med fläderbärssylt och grädde. Passa på att handla hem egna flädergårdsprodukter, allt tillverkat efter gamla recept. En gång varje månad blir det Äggakakesöndag då den skånska specialiteten, Gammaldags äggakaka med fläsk och rårörda lingon, serveras. Men glöm inte boka bord så att du säkert får plats!

Läs mer om Flädergårdens och Pelargonhusets aktiviteter och öppettider härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterÅterinvigning av kaffestugan


Gammeldags och mysiga kaffestugan i Hembygdsparkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i centrala Hässleholm är nyinvigd och drivs av nya hyresgäster. Cathrin Birkén med familj har öppnat sin servering Birkéns Café och kuriosa - med läckra smörgåsar, bakverk, matvåfflor och soppa. Allt närodlat och ekologiskt så långt möjligt. I lilla sidobyggnaden ryms ett antikvariat för bokälskaren. En fika i skön miljö nära lekplats och ankdamm ger en stunds skön avkoppling för hela familjen.


I Hembygdsmuséetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster intill kan du lära dig mer om lokal historia och bl a se toffelmakarens verkstad.

Glada killingar och kul butiker på landet

Glada Getens Gårdsmejeri


I stallet på Glada Getens gårdsmejerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Lilla Oberöd är det fullt ös med 100 nya killingar. Från den 1 maj kan du inhandla godsaker som egenproducerad getost och Sveriges bästa ostkaka. Några av killingarna tar emot för besök i hagen. Du kan också kika in i Connys loppis & kuriosa för att hitta prylar du inte visste att du behövde.


Humlalyckan utanför Sösdalalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är både gårdscafé och inredningsbutik med många trevliga arrangemang under vår och sommar. Här serveras måltider och go´fika för alla tillfällen.


Trästället i Skyruplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du inhandla present- och inrednings-artiklar och i den lilla butiken Af Skealänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, strax norr om Hässleholm, finner du ekologiska kvalitetskläder, accessoarer och hudvårdsprodukter.Äventyr på många nivåer! Vågar du prova?

På MultiLeveL i Sandåkra, strax söder om Hässleholm, finns Europas första rullstolsanpassade zipline-bana. Här kan både vuxen som barn utmana sig själv och prova ziplines, höghöjdsbanor och klätterträd. Upplev äventyr i din rullstol eller till fots! Vågar du testa utmaningarna?


Läs mer om bokning av Multilevels aktiviteter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


 
Full koncentration på höghöjdsbanan vid Multilevel Zipline i Sandåkra.

Foto: Henrik Ivansson

Älgpark, keliga bondgårdsdjur och alpackor


Den 1 maj är det säsongsöppning i älgparken på Alpacka & Älg Ekofarm i Västra Torup för den som vill bekanta sig med den svenska älgen på nära håll. Det finns då också lite andra djur på gården att titta på och klappa. Eller häng med på tipsrundan och köp något ätbart i gårdsbutiken.


Under april och maj månad kan du efter överenskommelse boka en alpackatrekking eller gårdsvisning då du kommer "bakom kulisserna" och kan bekanta dig lite mer med bondgårdsdjuren.

Älgarna kan du under våren besöka lördagar och söndagar under ordinarie öppettider.


Här kan du läsa mer om Alpacka & Älg Ekofarmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterUpplev en sagovärld under jord


Upptäck en magisk värld under jord med vackra pelarsalar och långa labyrinter i Tykarpsgrottan, Ignaberga. Premiär för årets helgvisningar och guidade turer sker den 11 maj och de populära onsdagskvällarna med Bil- och motorcykelcafé startar igen den 15 maj. 


Läs mer om Tykarpsgrottans öppettider och aktiviteter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 
Vandring och andra magiska naturupplevelser

Foto: InPhokus by Funke


I Hässleholm finns flera natursköna och lättillgängliga strövområden med väl markerade vandringsleder och promenadstigar i ett varierat landskap. Utmed flera av lederna bjuds du på intressanta besöksmål, historiska kulturupplevelser och magiskt vacker natur. Vad sägs om ett besök vid Trädhuset, fågelplattformen Slingra Dig eller Alsumpslingan?


Även om vädret inte är från sin allra bästa sida gör en naturupplevelse underverk för både kropp och själ. En medhavd picknick smakar väl sällan så bra som just ute i det fria efter en uppfriskande promenad, en lång vandringstur eller ett träningspass i motionsspåret?


Här kan du läsa mer om vandringsleder och strövområdenMilitära fordon och stadens första brandbil

 

Vandra runt bland landets troligen största samling av stridsvagnar och andra militära fordon på Hässleholms museum. Här säsongsöppnar man i vanlig ordning under helger (alla lördagar och söndagar) under maj månad, med början lördagen den 4 maj.

Stadens första brandbil från 1923 finns bland mycket annat på Brandkårsmuséets avdelning. Vackra hästvagnar från förra sekelskiftet som en gång tillhört Hovdala slott finns att beskåda.


Läs mer om Hässleholms museum härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterFoto: B Roth

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cookies

Logga in

Facebook
Hässleholms Kommun