Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Cykla

Ta en cykeltur och upptäck den vackra naturen i de göingska skogarna runt Hässleholm. Har du ingen egen cykel finns det möjligheter att hyra. På Hovdala Naturområde hittar du fina banor för cykling med MTB.

 

Cykla i Hässleholm

Foto: Inphokus by Funke

Trevliga förslag på cykelturer

Turistbyrån i Hässleholm rekommenderar två cykelturer i området - Göingeturen och Norra Skogsrundan. Båda turerna passerar flera välbesökta utflyktsmål i Hässleholm och de går mestadels på lågtrafikerade vägar längs ängsmark, insjölandskap och löv- och granskog. Var uppmärksam då du på ett par ställen måste korsa de större riksvägarna. Skriv ut detaljerade färdbeskrivningar med kartor nedan.

 

Populära besöksmål utmed Göingeturen

Göingeturen börjar i centrala Hässleholm och är 25 km lång. Du färdas mot Ignaberga, uppför backarna vid Nävlingeåsen och Göingeåsen och vidare ner mot Finjasjön innan du vänder tillbaka till Hässleholm igen. Vill du cykla en längre tur fortsätter du till Vinslöv och rundan blir då 50 km lång.

 

Under turen rekommenderas ett stopp vid Hovdala slott med sin 500-åriga historia samt Tykarpsgrottan med sina magiska pelarsalar 12 meter under jord. På Flädergården med Pelargonhuset kan du njuta av både blommor och flädervåfflor. Pausa längs vägen med medhavd fikakorg eller vid något av matställena. I Vinslöv lockar kanske ett dopp i friluftsbadet en varm sommardag?

 

Historiska nedslag längs Norra Skogsrundan

Norra Skogsrundan är 45 km lång och går norrut från Hässleholm till trakterna av Hästveda innan du vänder tillbaka mot staden. Det finns flera fina badsjöar längs vägen för ett svalkande dopp eller en mysig fikapaus vid sjökanten. Vill du besöka den populära badplatsen vid Lursjön blir turen 11 km längre.

 

Rundan går i ganska flack terräng och passar dig som gillar historia och fornminnen. Du passerar både Vankiva kyrka från 1100-talets slut liksom Farstorps kyrka som anses vara en av de bästa bevarade medeltida kyrkorna i området. Mala stenar järnåldergravfält är också värt ett stopp.

 

Foto: Sven Persson/swelo.se

Göingerundan

Foto: Am-tryck

Norra Skogsrundan

 

Hyr en cykel

Har du ingen egen cykel med dig finns det uthyrning på en del anläggningar i området. Läs mer om cykeluthyrning här

 

 

MTB-cykling på Hovdala

På Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm, finns en MTB-bana på drygt 37 km som bland utövarna anses vara den bästa i Sverige och som kallas Snapphaneturen. Det finns också en kortare bana på 7 km i Mölleröd strax norr om Finjasjön.

 

Kartor över banorna finns tillgängliga på Turistbyrån i Hässleholm och Hovdala slott. Du kan också ladda ner kartor över Snapphaneturen och Möllerödsbanan här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cookies

Logga in

Facebook
Hässleholms Kommun