Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Gillar du att cykla?

Ta en cykeltur och upptäck den vackra naturen i de göingska skogarna runt Hässleholm. Har du ingen egen cykel finns det möjligheter att hyra. På Hovdala Naturområde hittar du fina banor för cykling med MTB.

 

Cykla i Hässleholm

Foto: Inphokus by Funke

Trevliga förslag på cykelturer

Det finns ett par olika turförslag för dig som vill ut och cykla i området runt Hässleholm. Båda turerna, Göingeturen och Norra Skogsrundan, passerar flera välbesökta utflyktsmål och går mestadels på vägar med mindre trafik, längs insjöar och förbi ängar och åkrar, löv- och granskogar. Ta picknickkorgen med dig ut på turen, gör ett eller flera stopp och njut av omgivningarna. Tänk på att vara uppmärksam när du ska korsa de större riksvägarna. Skriv ut detaljerade färdbeskrivningar med kartor nedan.

 

Populära stopp utmed Göingeturen

Göingeturen börjar i centrala Hässleholm och är 25 km lång. Du färdas mot Ignaberga, uppför backarna vid Nävlingeåsen och Göingeåsen och vidare ner mot Finjasjön innan du vänder tillbaka till Hässleholm igen. Vill du cykla en längre tur fortsätter du till Vinslöv och rundan blir då 50 km lång.

 

Under turen bör du inte missa ett besök på Hovdala slott med sin 500-åriga historia samt Tykarpsgrottan med sina magiska pelarsalar 12 meter under jord. På Flädergården med Pelargonhuset kan du njuta av både pelargonier och flädervåfflor i gårdsbutiken eller caféet. Pausa längs vägen med medhavd fikakorg eller vid något av matställena. I Vinslöv lockar kanske ett dopp i friluftsbadet en varm sommardag?

 

Hitta historian längs Norra Skogsrundan

Norra Skogsrundan är 45 km lång och går norrut från Hässleholm till trakterna av Hästveda innan du vänder tillbaka mot staden. Det finns flera fina badsjöar längs vägen för ett svalkande dopp eller en mysig fikapaus vid sjökanten. Vill du besöka den populära badplatsen vid Lursjön blir turen 11 km längre. Här finns bland annat servering och möjligheter till boende i campingstuga eller tält.

 

Du tar dig runt i ganska flack terräng och turen passar för dig som gillar fornminnen och historia. Du passerar både Vankiva kyrka från 1100-talets slut liksom Farstorps kyrka som anses vara en av de bästa bevarade medeltida kyrkorna i området. Mala stenar järnåldergravfält är också värt ett stopp.

 

Foto: Sven Persson/swelo.se

Göingerundan

Foto: Am-tryck

Norra Skogsrundan

 

Hyr en cykel

Har du ingen egen cykel med dig finns det uthyrning på en del anläggningar i området. Läs mer om cykeluthyrning här

 

MTB-cykling på Hovdala

För dig som gillar lite tuffare tag på cykel finns det bra möjligheter till MTB-cykling på Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm. Snapphaneturen, en bana på drygt 37 km, anses bland utövarna vara en av de bästa banorna i Sverige. Det finns också en kortare bana på 7 km i Mölleröd, strax norr om Finjasjön.

 

Kartor över banorna finns tillgängliga på Medborgarkontoret i Stadshuset, Hässleholm och på Hovdala slott. Du kan också ladda ner kartor över Snapphaneturen och Möllerödsbanan här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cookies

Logga in

Facebook
Hässleholms Kommun