Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Gillar du att cykla?

Ta en cykeltur och upptäck den vackra naturen i de göingska skogarna runt Hässleholm. Har du ingen egen cykel finns det möjligheter att hyra. På Hovdala Naturområde hittar du fina möjligheter för cykling med MTB.


Tre kvinnliga cyklister som står och pausar i Hembygdsparken i Hässleholm.

Cykelleden Skåne, Hembygdsparken Hässleholm. Foto: Apelöga

Cykelleden Skåne

Upplev Skåne från cykelsadeln!

Cykla kort eller längre, du bestämmer takt och mål för turen. Ta med matsäck och filt eller gör ett stopp vid något spännande besöksmål längs vägen.

 

Cykelleden Skåne är en regional cykelled som sträcker sig mellan Kristianstad och Ängelholm. Den är indelad i tre delleder. Totalt är cykelleden den 57 mil lång och går igenom 17 kommuner i Skåne. Hässleholms kommun är den kommun som har flest antal kilometer av sträckan, 70 kilometer. Genom Cykelleden Skånes delleder får du som cyklist uppleva den stora variation som det skånska landskapet erbjuder.

 

Läs mer om Cykelleden Skåne Länk till annan webbplats.

Trevliga cykelturer

Ta cykeln och upptäck området runt Hässleholm. Både Göingeturen och Norra Skogsrundan passerar flera av traktens utflyktsmål och turerna går mestadels på vägar med mindre trafik. Tänk på att vara uppmärksam när du ska korsa de större riksvägarna!


Turerna är inte skyltade/markerade längs vägarna men du kan skriva ut detaljerade färdbeskrivningar (se längre ner på sidan).


Populära stopp utmed Göingeturen

Göingeturen börjar i centrala Hässleholm, är 25 kilometer lång och ganska kuperad. Du färdas mot Ignaberga, fortsätter uppför backarna vid Nävlingeåsen och Göingeåsen och vidare ner mot Finjasjön innan du vänder tillbaka till Hässleholm igen. Vill du cykla en längre tur fortsätter du till Vinslöv och rundan blir då 50 kilometer lång.


Missa inte ett besök på Hovdala slott eller Tykarpsgrottan som du passerar. Vill du cykla den längre turen via Vinslöv kan du njuta av pelargonier och flädervåfflor på Flädergården med Pelargonhuset och kanske lockar ett dopp i friluftsbadet på orten?


Hitta historian längs Norra Skogsrundan

Norra Skogsrundan är 45 kilometer lång och går norrut från Hässleholm till trakterna av Hästveda innan du vänder tillbaka mot staden. Det finns flera fina badsjöar längs vägen för ett svalkande dopp eller en mysig fikapaus vid sjökanten. Vill du besöka den populära badplatsen vid Lursjön blir turen 11 kilometer längre. Här finns bland annat servering och möjligheter till boende i campingstuga eller tält.


Du tar dig runt i ganska flack terräng och turen passar för dig som gillar fornminnen och historia. Du passerar både Vankiva kyrka från 1100-talets slut liksom Farstorps kyrka som anses vara en av de bästa bevarade medeltida kyrkorna i området. Mala stenar järnåldergravfält är också värt ett stopp.

 

Foto: Sven Persson/swelo.se

Göingerundan

Foto: Exakta Creative

Norra Skogsrundan

 

Hyr en cykel

Har du ingen egen cykel med dig finns det uthyrning på en del anläggningar i området. Läs mer om cykeluthyrning här

 

MTB-cykling på Hovdala

För dig som gillar lite tuffare tag på cykel finns det bra möjligheter till MTB-cykling på Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm. Snapphaneturen, drygt 37 kilometer, anses bland utövarna vara en av de bästa banorna i Sverige när det ordnas tävlingar varje höst. Du kan köra samma sträcka enligt kartor nedan. Observera att turen inte är markerad/skyltad och underhålls inte kontinuerligt.

Det finns också en kortare runda på 7 kilometer i Mölleröd, strax norr om Finjasjön.


Kartor över banorna finns tillgängliga på Medborgarkontoret i Stadshuset, Hässleholm och på Hovdala slott. Du kan också ladda ner kartor här:


       

Får man cykla på vandringsleder, i motionsspår och fritt i naturen?

Vandringslederna i Hässleholms kommun är till för dig som går och springer, tar dig fram i rullstol eller med barnvagn. Kommunen vill vara tydlig med att cykling inte ingår i de avtal som slutits med markägare och du bör därför avstå från cykling på vandringsleder och promenadstråk!

 

Enskilda vägar är däremot tillåtet för cykling, men visa hänsyn. Sprättande däck skadar lätt marken. Undvik därför att cykla i blöt och ömtålig mark och anpassa ditt körsätt efter underlag. Du kan inte i eventuell konflikt med markägare hävda att du får cykla på kommunens leder med hänvisning till Hässleholms kommun eller Region Skåne.


I kommunens motionsspår gäller cykelförbud!


Ta hand om naturen så att vi alla under lång tid framåt kan fortsätta njuta av den!

Utsikt över Finjasjön och Hovdala Vandringscentrum. Foto: Sven Persson/swelo.se

Utsikt över Finjasjön och Hovdala Vandringscentrum. Foto: Sven Persson/swelo.se

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun