Det här är ingressen. Skriv en kort sammanfattning av sidans innehåll och börja med det viktigaste. Ingressen ska inte radbrytas, styckeindelas eller ha några länkar.
Här skriver du din text. Börja med att ställa dig frågan: Vad ska jag berätta och för vem? Skriv texten utifrån vilket syfte texten har och formulera den så att dina läsare förstår innehållet.
Formulera mellanrubriken så att den lockar till fortsatt läsning. Mellanrubriken beskriver vad texten handlar om och ger läsaren en snabb och tydlig överblick över innehållet. Mellanrubriker gör att vi orkar fortsätta att läsa en lång text. Vi älskar mellanrubriker!
Foto: Alpacka & Älg Ekofarm
Gå på alpackatrekking i Göingeskogarna och fly från vardagens hets och stress. I älgparken kan du hälsa på älgarna med dess kalvar längs mysiga naturstigar. På en gårdsvisning följer du med bakom kulisserna och bekantar dig med alla djuren, får känna på deras päls och kela. I gårdsbutiken finns produkter av alpackaull och älgsouvenirer, glass mm.
Foto: Ars Divina
I Bjärnum hittar du Ars Divina, ett museum för skånska konstnärer. Här finns just nu 200 konstnärer representerade med 300 verk såsom målningar, skulpturer, textilier och grafik. I samma byggnad finns Ateljé Götesdotter, ett galleri av och med ägaren Gunnel som också arrangerar en mängd trevliga kulturaktiviteter under hela året.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Följ byns historia inom trävaruhandel och möbelindustri. Beundra samlingen av utskurna träfigurer eller de unika stolarna tillverkade i 34 olika träslag. Bland detta landsortsmuseums mer än 300.000 föremål finns något för de flesta intressen. Hembygdsparken intill inbjuder till fina promenader till sjön Bjärlången. I parken arrangeras sommartid allsångskvällar, midsommarfirande mm.
Foto: Flädergårdens Pelargonhus
I Pelargonhuset i Vinslöv finns försäljning och utställning av mer än 700 olika sorters pelargoner. Mumsa på en fläderblomsvåffla med fläderbärssylt i Flädergårdens kaffestuga intill och köp med dig något av gårdens delikatesser med hem. Vissa söndagar serveras den skånska specialiteten gammaldags "äggakaka" med stekt fläsk och lingonsylt. Missa inte detta - men boka bord före så du säkert får plats.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Hembygdsparken centralt i Hässlehom är en plats för lek och avkoppling. Låt barnen leka en stund på lekplatsen och mata ankorna. Njut av en kopp kaffe med våffla i mysiga kaffestugan. I parken finns ett 10-tal historiska byggnader, Västra Göinge hembygdsmuseum och den välkända bronsstatyn Snapphanen, gjord av konstnären Axel Ebbe 1934. Under sommaren lever parken upp med musik- och teaterevenemang.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Ett stenkast från centrum av Hässleholm, invid Finjasjön, finns möjligheter till naturaktiviteter för hela familjen - till fots, på cykel, med hund eller häst. De spännande vandringslederna och slingorna ger dig nycklarna till en mängd unika natur- och kulturupplevelser vid bl a Hovdala slott, Trädhuset, Alslingan och Sveriges längsta spång genom alsumpskog samt fågelplattformen Slingra Dig. Du kan boka turridning på islandshäst, paddla, fiska eller cykla mountainbike.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Hovdala slott är med sin 500-åriga historia traktens stolthet och ett populärt besöksmål. Slottet beboddes under flera århundraden av släkten Ehrenborg. Idag är slottet ett nationellt kulturarv och bjuder in till storslagen enkelhet, tystnad och ett stillsamt lugn. Sommarprogrammet innehåller en mängd utställningar, berättaraftnar och barnaktiviteter. Följ med på en guidad tur i den Ehrenborgska våningen. Varje år arrangeras en rad evenemang såsom t ex Medeltidsdagarna med Rikstornerspelen, Skördefesten och Glyttada´n. Trädgård och park är öppna året runt.
Foto: Hovdala slott
Slottsparken utgör en viktig del av Hovdala slotts kulturhistoriska värde. Gamla träd, torrlagda vallgravar och åldriga stengärden ger platsen en alldeles speciell karaktär. I köksträdgården pryds odlingskvarteren av blommor och grönsaker, som i huvudsak drivs upp i växthuset eller på friland. Utanför det vackra orangeriet från slutet av 1700-talet kan du hänföras av den sällsynta pimpernöten. Ta en tur längs förlovningsstigen. Med lite tur kanske Sigvard är på plats och klipper gräset med sin hästdragna gräsklippare. Upplev Hovdalas skönhet och sinnesro. Trädgård och park är öppna året runt. Fri entré.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Njut av en härlig panoramautsikt från trädkronorna ut över Finjasjön och Hovdala Vandringscentrum. Hovdala Trädhus är Nordens största trädhus för året-om-bruk och ligger i bokbacken en kort bit från Hovdala slott. Sommartid hålls Trädhuset öppet för café och under lågsäsong är det en exklusiv och annorlunda plats för konferenser och möten. På söndagarna under april-september kan du njuta av din medhavda picknick då Trädhusets vänner håller öppet, ofta i kombination med någon utställning eller annan aktivitet.
Foto: Jens Christian
Upptäck Hovdalas magiska upplevelserum, vart och ett med sitt eget uttryck och karaktär. Ledsystemet består av fyra rundleder på mellan 20-26 kilometer, med slottet i mitten. Dessa bildar tillsammans Hovdalaleden 57 kilometer, som är en del av Skåneleden Nord-Syd. Kombinera till egna spännande hel- eller halvdagsalternativ. Det finns också kortare slingor och promenadstråk, bl a vid Hässleholmsgården ett par kilometer från Hässleholms centrum. Gör ett stopp vid Sveriges äldsta boplats, Alsumpspången, fågelplattformen Slingra Dig, Trädhuset och kronan på verket - Hovdala slott.
Foto: Modelljärnvägsföreningen
En av Sveriges största modelljärnvägar finns i Hässleholm och visar hur staden med kringliggande stationer såg ut under 1960-talet. Modellen är byggd i skala 1:87 med ett trettiotal tåg, ca 1500 meter räls och över 350 växlar. Husmodeller och miljöer är byggda efter originalritningar och gamla foton. Under visningarna ett par gånger varje månad bjuds du på en stor portion teknisk finurlighet och nostalgi. I oktober varje år hålls en stor tågmarknad.
Foto: B Roth
Vandra runt bland landets troligen största samling av stridsvagnar och andra militära fordon. Vackra hästvagnar från förra sekelskiftet som en gång tillhört Hovdala slott finns att beskåda. Stadens första brandbil från 1923 finns bland mycket annat på Brandkårsmuséets avdelning.
Foto: Exakta Creative
Vandringsleden invid Lursjön i Hästveda erbjuder en omväxlande vandring på 13 kilometer genom både odlingslandskap och skog av varierat slag. I området finns ett rikt djur- och fågelliv. Leden utgår från Lursjöbadens parkering och sträcker sig västerut mot Lur. Längs leden finns en vackert belägen rastplats med vindskydd.
Foto: Multilevel Zipline
I äventyrsparken MultiLevel i Sandåkra, cirka 1 mil söder om Hässleholm finns flera långa och snabba Ziplines, varierande klätterträd och höghöjdsbanor. Med hastigheter uppåt 50-60 kilometer per timme susar man genom skogar, över bäckar och över betesmarker i en fantastisk natur. Allt under guidning av våra kunniga instruktörer. Här kan hela gänget uppleva spänning, rörlighet, träning och flytta sina egna och gruppens gränser samtidigt som man har superskoj. Man kan t om åka zipline med sin egen rullstol!
Foto: Sven Persson/swelo.se
Skåneledens sträckningar Kust-Kust samt Nord-Syd korsar varandra inom Hässleholms kommuns gränser i höjd med Vittsjö. Skåneleden är en 130 mil lång vandringsled med 90 etapper genom Skånes omväxlande landskap och natur. Ofta finns service, kommunikationer, matställen och andra övernattningsmöjligheter i nära anslutning till ledsystemet. Hovdalaleden 57 kilometer på Hovdala Vandringscentrum är en del av Skåneleden Nord-Syd. Du kan med fördel starta din vandring från Hässleholm C eller Hovdala slott. Kombinera delar av leden utifrån dina önskemål – från en halvdagstur till vandringsäventyr under flera dagar om du så vill.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Öster om Bjärnum finns strövområdet Möllerödssjö med trevliga motionsspår, fiskemöjligheter och badplats. Här finns elljusspår för löpträning och en kulturstig med informationstavlor där du kan lära dig om olika trädslag och traktens historia. På området dominerar bokskogen och på våren lyser backarna av vitsippor. Följ stigen till fågeltornet genom den doftande tallskogen och ta en titt på fågellivet från ovan.
Fotograf: Kalle Kula
Gå på alpackatrekking i Göingeskogarna och fly från vardagens hets och stress. I älgparken kan du hälsa på älgarna med dess kalvar längs mysiga naturstigar. På en gårdsvisning följer du med bakom kulisserna och bekantar dig med alla djuren, får känna på deras päls och kela. I gårdsbutiken finns produkter av alpackaull och älgsouvenirer, glass mm.
Foto: Hanna Nathell
Gå under jord och upptäck Tykarpsgrottans magiska värld! Med sina vackra pelarsalar och långa labyrinter är gruvan som hämtad ur sagorna. Gruvan har varit inspelningsplats för bl a filmen om Ronja Rövardotter. Följ med på en guidad visning 12 meter under jord, boka en temavisning om de övervintrande fladdermössen eller gå på fossiljakt med spännande utgrävningar. Missa inte den välbesökta julmarknaden i december då du kan inhandla personliga julklappar och hälsa på Tomten i Tomtegången.
Foto: Exakta Creative
Öster om Vittsjö ligger ett vackert och kuperat åslandskap med gammal hedbokskog som är en bra bit över 100 år. Den rika moss- och lavfloran är ett tecken på att området har en ren och hälsofrämjande luft. Gundrastorps mjölkvarn är ett byggnadsminne som ligger inom reservatets gränser i en mycket vacker kulturmiljö. Skåneleden passerar genom området men här finns också ett par kortare slingor som bitvis går utmed sjön.
Foto: Sven Persson/swelo.se
När du känner längtan efter äkta Göingeskog ska du besöka Vedema. Här finns ett fantastiskt landskap med hisnande utsikter från en brant ravin, en slingrande å och en bitvis mörk och djup skog full av trolltyg. Vill du utforska varje del av området får du räkna med mjölksyra i benen. Här finns markerade slingor och vindskydd för övernattning. Skåneleden Nord-syd passerar genom området.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Området runt Vieån är en riktig pärla med en mängd unika kultur- och naturvärden. Vieåleden, 11-14 kilometer, förbinder Skeingeborgs unika borgruin i söder med Hörlinge ängar och Skåneleden i norr. Sommartid tar du dig runt leden med hjälp av en dragflotte över Helge å. Hörlinge ängar är ett för Skåne unikt våtmarksområde och attraktivt för en mängd rastande och häckande fåglar. Här finns ett handikappanpassat kombinerat utemuseum/fågeltorn. Leden passerar betesmarker med nyfikna kor och flera stättor att ta sig över. Det är inte lämpligt med hundar längs med leden på grund av flera branta stättor att ta sig över samt att leden passerar betesmarker med kor och hästar.
Flotten är ilagd i Helge å och leden är tillgänglig för säsongen 2023.
Foto: Olavi Olson
Hembygdsmuséet för Västra Göinge härad ligger i Hembygdsparken, centralt i Hässleholm. Här finns utställningar om lokal historia och arkeologiska fynd från Mölleröd, platsen vid Finjasjöns kant som är den hittills äldsta daterade bosättningen i Sverige. Du kan också kika in i Toffelmakarens verkstad. I parken finns ett 10-tal historiska byggnader och den välkända bronsstatyn Snapphanen. Låt barnen leka en stund på lekplatsen, mata ankorna och ta en fika i mysiga kaffestugan.
Foto: Sven Persson/swelo.se
Åraslövs mosse är ett naturreservat med spångade leder och rikt på orkidéer. Här får såväl den allmänne naturälskaren som fågelskådaren och botanisten sitt lystmäte. Hela tretton orkidéarter växer här och det finns ett rikt småfågelliv. Det variationsrika landskapet består av både ädellövskog och kärr. Tidigare var mossen en plats för ängsslåtter och torvtäkt.
Dela sidans innhåll: