Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Projekt Boketorp

Boketorp och den röda ladan - färdigrenoverad och färdigbyggd. Bilden är tagen senhösten 2020. Foto: Kristoffer Aleheim Wahlqvist.

Fastigheterna på Boketorp är nu färdigrenoverade och Projekt Boketorp går in i fas två där vi sökt och beviljats medel från Leader LAG PH och Jordbruksverket för att under 2021 och 2022 starta upp och utveckla verksamhet vid Boketorp och Broslätt.

 

Läs gärna rapporten Pdf, 4 MB. Mötesplats Boketorp och rapporten Pdf, 2.4 MB. Boketorp - rekonstruktion av röda ladan skriven av vår antikvariska expert som följer projektet.


Projektet genomförs i samverkan med föreningar och företag som är aktiva på och runt Hovdalaområdet och övergripande teman för verksamheten är hållbarhet, natur och kultur.


Vår ambition är att kunna erbjuda bland annat;

- guidade visningar av Boketorp och Broslätt

- utställningar

- pedagogiskt material för skolklasser och bokade grupper

- kurser, workshops, föreläsningar

- evenemang, temadagar

- uthyrning av lokalerna för möten och evenemang


Det nya projektet kommer så småningom att få en egen hemsida där verksamheten presenteras och denna sida kommer då att bli mer vilande. Läs gärna mer om den planerade verksamheten i vårt pressmeddelande Pdf, 171.2 kB, öppnas i nytt fönster..


Välkomna att följa arbetet framöver!

Bilden är tagen innan Projekt Boketorp började.

Nu börjar vi närma oss slutet på sommaren och även närma oss mållinjen för vårt första projekt på Boketorp. Den nya ladan står klar och vi har haft slutbesiktning på båda byggnaderna. Sånär som på det takbyte som nu sker på gula villan är husen i princip redo att tas i bruk.

 

Vi planerar just nu verksamheten framöver och hoppas kunna presentera ett brett utbud av verksamhet och aktiviteter på Boketorp till sommarsäsongen 2021 och 2022. Mycket kommer att ske i samverkan med ideella föreningar och företag som redan är aktiva på och kring Hovdalaområdet.

 

Vi tackar alla samarbetspartners och entreprenörer som varit involverade i arbetet på Boketorp och önskar alla en fortsatt skön sommar. Välkomna att följa det fortsatta arbetet under hösten!

Bilder från augusti 2020. Foto: Marie Kåberg

Våren är här och från Boketorp hörs hammarslagen eka genom fågelsången bort till slottet. Projektet är nu inne i nästa fas där arbetet med gula villan nästan är klart invändigt och bygget av den röda ladan pågår för fullt. Under de senaste veckorna har bottenplattan, samt regelverk, takstolar och innertak kommit på plats och man börjar nu kunna ana vilka fantastiska lokaler som kommer att stå klara i slutet på detta år. Röda ladan kommer att inrymma åretrunt öppna toaletter samt ett större öppet utrymme med möjlighet till utställningsverksamhet såväl som andra aktiviteter.

Bilder från april 2020. Foto: Marie Kåberg

Den nya ladan kommer till stor del att bli en nybyggnation enligt samma mått och stil som den tidigare. En del material har sparats från rivningen av den gamla byggnaden och kommer att fogas in och användas. Dels för återanvändningens skull, dels för att visa och berätta om den tidigare byggnadens och Boketorps historia.


I det senaste yttrandet från byggnadsantikvarien som följer projektet, konstateras bland annat att vi följer den plan som utarbetats i samråd med Regionmuséet och att hållbarhet och långsiktighet genomsyrat metoder och materialval i renoveringen.


Vi har också blivit kontaktade av flera personer som tidigare bott på Boketorp eller som har kopplingar till fastigheten och som frikostigt delat med sig av minnen och historier om livet på Boketorp och kring Broslätt. Vi hoppas kunna lyfta fram en del av detta i framtida visningar av byggnaden.

Bilder från februari 2020. Foto: Marie Kåberg

Under 2019 har mycket arbete gjorts invändigt i den gula villan, samtidigt som den röda ladan rivits och marken beretts för en nybyggnation i samma mått och stil som den gamla. Utöver det har insatser gjorts i utemiljön runt Boketorp, för att plocka fram gamla murar och trädgården, samt öppna upp siktlinjer mot slottet och mot resterande byggnader som utgjort Broslätt.


Vi tackar alla er som under 2019 varit involverade i arbetet; samarbetspartners, finansiärer, entreprenörer, antikvarisk expertis samt alla som i övrigt varit delaktiga i arbetet på olika sätt och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under kommande år!
Vi tackar också det arbetslag bestående av Shadi, Abedin, Ammar och Saleh, som under året arbetat med oss bland annat på Boketorp.


Vill ni veta mer om arbetet på Boketorp, läs gärna rapporten Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster. Mötesplats Boketorp och rapporten Pdf, 2.4 MB. Boketorp - rekonstruktion av röda ladan skriven av vår antikvariska expert som följer projektet.

Titta gärna på bilderna längre ner på sidan för att se skillnaden då och nu i några detaljer.

Bilder från starten. Foto: Marie Kåberg

På bilden ses delar av Arbetslag Boketorp: Per, Abedin, Ammar och Chadi.

Vad är Projekt Boketorp?

Hovdala slott genomför tillsammans med HIBAB och i samverkan med Regionmuséet Kristianstad Landsantikvarien i Skåne renovering och restaurering av Boketorp.


Boketorp är en mindre fastighet i nära anslutning till Hovdala slott och en av få kvarvarande fastigheter i den numera försvunna hantverksbyn Broslätt, som tidigare låg ett stenkast från slottet. Därmed utgör Boketorp en betydelsebärande del i kulturmiljön kring Hovdala slott.


Mangårdsbyggnaden, den sk. gula villan, renoveras och restaureras i sen 1800-talsstil medan ladan rivits och ska återuppbyggas i samma mått och stil som den tidigare byggnaden.

Foto. Marie Kåberg

Byggnaderna kommer att användas till den natur- och kulturpedagogiska verksamheten vid slottet, för undervisning och möten, samt som service- och mötesplats för vandrare och föreningar som ofta nyttjar Hovdalaområdet. Lokalerna kommer att vara bokningsbara.


Projektet finansieras av Hovdala slott, HIBAB, EU (genom Landsbygdsprogrammet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.. Allt arbete på byggnaderna kontrolleras av en antikvarisk expert från Regionmuséet Kristianstad.


Arbetet förväntas vara klart i november 2020.

Har du frågor kring projektet är du välkommen att kontakta:

Jens Olsson

0709-717912


Therese Almqvist

0709-717234

Tapeter från förr och nu. Foto: Marie Kåberg

Då och nu i några detaljer från gula villan. Foto: Marie Kåberg

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

  • Ingen giltig användare vald.

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun